2024. április 28. - Valéria

Nem bírta az elektrosokkot

Továbbra is folyamatosan az ágyhoz kötözve tartják a 27 éves K.R.-t a budapesti Jahn Ferenc kórház pszichiátriáján, miután 10 elektrosokkot követően a férfi állapota drámai romlásnak indult.
2008. április 29. kedd 17:34 - Hírextra
 Bár a pszichiátriai kezelés előtt a férfi nem volt veszélyeztető, jelenleg mégis veszélyeztető állapotra hivatkozva tartják folyamatosan az ágyhoz kötözve, immár másfél éve.– Meg fogják ölni a fiamat ebben a kórházban – mondta a férfi anyja, aki mindeddig sikertelenül próbálta fiát kimenekíteni az embertelen kezelésekből és bánásmódból.


Az elektrosokkot a kórház pszichiáterei azért kezdeményezték, hogy "kigyógyítsák" K.R.-t egy szeretett személy halála miatti "depresszióból". Bár az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy az elektrosokk embertelen módszer, amit valószínűleg a "Száll a kakukk fészkére" című film után betiltottak, az elektrosokkot még a mai napig is használják számos pszichiátrián – Magyarországon is.

Az eljárás kártékony hatásait manapság azzal próbálják elrejteni, hogy a pácienst altatásban, izomlazítóval, tiszta oxigén adagolásával elektrosokkolják, ám ettől még a kezelt agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. A páciensekkel előzetesen aláíratott tájékoztató – amely főként az elektrosokk pozitív voltát bizonygatja – a legkomolyabb káros hatásokról nem tájékoztat, így például arról sem, hogy – a Pszichiátriai Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint – az elektrosokk leggyakoribb mellékhatása az "amnézia, amely esetenként tartós, néha maradandó is lehet", illetve arról sem, hogy "az ECT [elektrosokk] esetleges előnyei más lehetséges gyógymódokkal szemben tudományosan nem kellően dokumentáltak".

Mivel fia a pszichiátriai kezelések után gyakorlatilag tönkrement, K.R. édesanyja egy emberjogi alapítványhoz fordult, amely a pszichiátriákon történő sérelmek kivizsgálásával foglalkozik. Az alapítvány panasszal fordult a hatóságokhoz K.R. pszichiátriai kezelései miatt, és bár a rendőrségi vizsgálat először nem talált mulasztást, a közelmúltban az ügyészség mégis a nyomozás folytatását rendelte el.

Az alapítvány egyébként megpróbált már hivatalos adatokat szerezni arról, hány elektrosokkot végeznek ma Magyarországon, és hogy ezek hány esetben károsítják a pácienseket, ám erről központilag nem sikerült adatot kapni. Így továbbra is kérdéses, hogy az – egyébként már visszaszorulóban lévő – elektrosokk hány ember életét teszi tönkre hazánkban évről évre.


További információk:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:342-63-55
info@cchr.hu
www.emberijogok.hu
Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért


Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

állampolgári
2009. október 12. 14:13
Agyra mért kártékony áramütés

Az elektrosokk-kezelés (ECT) súlyos áramütései maradandóan károsítják az agyat.

Közelmúltban pszichiáterek újra reklámozni kezdték az elektrosokkot, mint olyan kezelést, amely „terápiás reneszánszát éli”, miközben a páciensek nem tudják, hogy súlyos kockázattal és káros mellékhatásokkal járhat. Bár sokan azt hiszik, hogy Magyarországon nem alkalmazzák, számos pszichiátriai osztályon ma is rendszeresen elektrosokkolnak embereket.

Ugo Cerletti olasz pszichiáter ( az elektrosokk kifejlesztője) eredeti 1938-as masinája 125 voltos áramot használt. Később ezek eljutottak a 480 voltig. Az agygörcsök és az izomgörcsök azt okozták, hogy a páciensek gyakran elharapták a nyelvüket, kitört a foguk vagy eltört az állkapcsuk, a gerincük, a medencecsontjuk vagy egyéb csontjuk. Manapság előzőleg oxigénnel kezelik az agyat, gumipecket tesznek a páciens szájába, izomlazítókat adnak, valamint altatásban végzik a műveletet, hogy elrejtsék az ECT barbár külső hatásait, de az áldozat agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. Az agyon átáramló vér mennyisége közelítőleg 400%-kal növekszik az ECT során.

Ma a pszichiátriai ipar csak az USA-ban mintegy 5 milliárd dollárhoz (4 milliárd euró) jut az ECT-ből évente. Ez nagy hasznot jelent a pszichiátereknek és a kórházaknak, ezután természetesen a hosszú „utógondozás” következik, ami a jövőben újabb üzletet és bevételt jelent, és ez az, amit nem említenek a vonakodók és gyanútlanok meggyőzésére irányuló beszélgetések során. Miközben a haszon nagy, megdöbbentő a hamis adatok mennyisége, aminek legjava persze a pszichiáterektől származik.

Nagyon gyakoriak a szabványos pszichiátriai hazugságok az elektrosokkal kapcsolatban. Általában ezeket halljuk:
Ez a komoly depresszió „leghatásosabb” gyógymódja. Emberéleteket ment meg az öngyilkosságok megakadályozásával, és csak végső esetben folyamodunk hozzá. „Az emlékezetkihagyás csak „időleges”.

2004-ben Dr. John Friedberg ideggyógyász, aki több mint 30 évig kutatta az ECT hatásait, azt állította: „ a sokkterápia lerombolja az emberek ambícióját és életerejét, meglehetősen passzívvá és apatikussá teszi az embereket.”

Vivien Leigh, olyan klasszikus filmek sztárja, mint az Elfújta a szél és A vágy villamosa, szintén több ECT kezelést kapott. Férje, Sir Lawrence Oliver megdöbbent attól, hogy a felesége személyisége milyen iszonyúan megváltozott: „ Csak azt tudom mondani, hogy ő többé már nem az az ember volt a kezelések után, akit annak idején megszerettem... olyan idegenszerűvé vált, olyanná, amilyet soha el sem tudtam volna képzelni. Valami történt vele, amit nagyon nehéz leírni, de ami nyilvánvaló.”

Ma az ECT nem egyéb, mint igen jövedelmező pszichiátriai kezelés, ami a számos országban meglévő törvény általi korlátozások ellenére folytatódik, tudománytalan, és magas kockázattal jár.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:06 (1) 342-6355
Cím:1461 Budapst, Pf.:182
info@cchr.hu
www.cchr.hu
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását