2024. április 19. - Emma

A tudatos fogyás fóruma

Az elhízottak számát Magyarországon kétmillióra teszik a szakemberek, a túlsúlyosok számát pedig mintegy 4 millióra becsülik. Értük, egészségük megóvása érdekében, a lakosság figyelmének felkeltésére hozták létre szakértők a Tudatos Fogyás Fórumát - hangz
2008. április 9. szerda 21:25 - Hírextra

A koszorúérbetegségek kialakulásában a dohányzás után a második legfontosabb kockázati tényező az elhízás. A világméretűvé vált probléma kezelésére, megoldására széleskörű összefogás született – belgyógyász, családorvos, dietetikus, pszichiáter vesz részt a most alakult fórum munkájában. Arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy tudatosan lássanak hozzá a testsúlycsökkentéshez. Csodák természetesen nincsenek, viszont orvosi segítséggel eredményt lehet elérni, hangsúlyozták a tájékoztatón a szakértők.

A testsúlycsökkentésben évtizedek óta tapasztalatot szerzett és - az orvosi tanácsokat kellő módon követő pácienseknél - a vérzsírszint csökkentésében is jelentős eredményeket elért belgyógyász-lipidológus, Pados Gyula (Szent Imre Kórház) mellett a fórum szakértői között található Torzsa Péter családorvos (a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék), Ágoston Gabriella pszichiáter, klinikai farmakológus és Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Munkájukat a civil szervezetek képviseletében a Magyar Nők Szövetségének elnöke, Asbóthné Thorma Judit is segíti.

Az elhízás kialakulásában különösen nagy felelősség hárul a helytelen családi mintát nyújtó felnőttekre - mondta Pados Gyula. Az MTI-nek azt is kiemelte, főként abban rejlik a gyerekek veszélyeztetettsége, hogy fiatalkorban a test szöveteiben lévő zsírsejtek a túlzott kalóriabevitel hatására nem csak nőnek - mint a felnőtteknél -, hanem szaporodnak is. Azok a gyerekek tehát, akik már korán jóval nagyobb tömegű - megszaporodott számú zsírsejtből álló - zsírszövetet építenek fel, sokkal hajlamosabbak a felnőttkori elhízásra. Esetükben nagyobb eséllyel károsodnak majd további, létfontosságú szervek - hangsúlyozta a belgyógyász-lipidológus. Antal Emese a korai elhízás megelőzésének egyik legfontosabb lehetőségét az anyatejes táplálásban látja.

A háziorvosoknak fontos szerep jut abban, hogy tanácsadással, felvilágosítással vegyék rá pácienseiket a tudatos életmódra, tudatos fogyásra. Ebben segíti őket majd a jövőben egy tájékoztató csomag is. Az abban lévő kiadvány a hosszútávú életmódváltás mibenlétéről informálja az orvoshoz forduló érintetteket. A további tudnivalók a www.konnyenfogyok.hu honlapon találhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását