2024. április 27. - Zita

Európai fajok kifutója

Dámvadak, gímszarvasok, muflonok, vaddisznók és a már évek óta hiányzó őzek leltek otthonra a Miskolci Állatkert és Kultúrparknak az európai fajokat bemutató, most átadott területén.
2008. április 29. kedd 14:44 - Hírextra

Pilz Olivér az MTI-nek arról számolt be, hogy a nemzetközi állatkerti irányvonal és a zoopedagógiai szempontok alapján is az a céljuk, hogy az azonos földrészeken élő állatok szomszédos kifutókba kerüljenek. Ennek részeként kezdődtek el a munkálatok több hónappal ezelőtt a park alsó részén.

A korábban dróthálóval – a munkák után most már szárazárokkal – ellátott karámos területen európai fajok láthatók. "Dámvadak, gímszarvasok, muflonok, vaddisznók és a már évek óta hiányzó őzek. A szárazárkos terület alatt pedig már egy ideje új kifutókban farkasok, rókák és hiúzok várják az érdeklődőket" - tette hozzá. Az állatok ideiglenesen felépített folyosókon sétáltak át új helyükre. Ezzel a módszerrel költöztek el korábban a sörényes juhok, a dávidszarvasok és Kalifa, a tevecsődör is.

A kifutók átalakítása három éve tartó folyamat, első évben az önkormányzat támogatásával, később a Városgazda Kht. közreműködésével végezték a beruházásokat, amelyek összköltsége csaknem 20 millió forint. Emellett akad olyan kifutó is, amely vállalkozói segítséggel, valamint az állatkerti dolgozók társadalmi munkájának köszönhetően készült el.

Pilz Olivér emlékeztetett arra, hogy a létesítmény idén, augusztus 20-án ünnepli 25. születésnapját. Ennek jegyében további kifutókat újítanak fel, illetve új állatok is érkeznek az állatkertbe.
Negyedszázada az akkor még vadasparkként emlegetett terület társadalmi összefogás révén tizenöt hét alatt épült meg. Alapításakor Magyarország és a Kárpát-medence állatait mutatta be. Az azóta eltelt időszakban azonban változtak a látogatói elvárások, így egyre több egzotikus faj került a kifutókba. Jelenleg több mint 150 faj egyedei láthatók, amelyek többsége más földrészekről származik, vagyis az egykori vadaspark lassan állatkertté alakult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását