2024. május 3. - Tímea, Irma

A tánc világnapja

A tánc világnapján, április 29-én filmvetítésekkel és a Petruska labor című táncelőadással várja a műfaj iránt érdeklődőket a Miskolci Nemzeti Színház. Balogh Csilla elmondta: Ernst Süss táncfilmjeit, amelyeket a művész a Miskolci Táncműhely produkcióiról
2008. április 29. kedd 07:41 - Hírextra
. A Csarnokban pedig kedd este a Miskolci Táncműhely nemrégiben bemutatott darabját, a Petruska labor című táncelőadást láthatja a közönség.

Ernst Süss, osztrák származású művész táncosként kezdte pályafutását. Csaknem 20 éve él Magyarországon, és Goda Gábor Társulatában, az Artusban kezdte magyar karrierjét. Jó ideje a mozgóképkultúra elhivatottjaként videofilmekkel próbálja a közönség táncművészet iránti érdeklődését felkelteni és támogatását megnyerni.

A művész tavaly ősszel megörökítette a Miskolci Táncműhely összes előadását. Táncfilmjei közül öt első alkalommal a tánc világnapján látható a Miskolci Nemzeti Színház balett-termében - hangsúlyozta Balogh Csilla, hozzátéve hogy a filmvetítések ingyenesek.

A Petruska labor, amelyet Krámer György Harangozó-díjas koreográfus rendezett, nem Igor Sztravinszkij Petruska című balettjének előadása, hanem egy kísérlet: miként lehet az emberi személyiség összetettségéről beszélni egy olyan remekmű segítségével, amilyen a Petruska - mondta a márciusban bemutatott darabról korábban a szóvivő.

Mint arra rámutatott, a balett szereplői kísérleti alanyok egy laboratóriumban, ahol emberkísérlet folyik; elhangzik, de boncasztalra kerül a zenemű is, "mikroszkóp alá kerülnek a mese archetipikus alakjai".

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a minden évben Jean-Georges Noverre (1727-1810), a balett Shakespeare-jének tartott mester születésnapján ünnepelik világszerte a tánc világnapját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását