2024. május 3. - Tímea, Irma

Navracsics is hadakozik

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást maga ellen az Országgyűlésben, vagy nyújtsa be lemondását a köztársasági elnöknek.
2008. április 28. hétfő 16:40 - Hírextra
"Miniszterelnök úr, ha valóban olyan nagylegény, kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen, legyen világos, hogy az SZDSZ támogatja-e az ön összetákolt kormányát, vagy pedig nem támogatja, Kóka János heti eskütételei a valóságban érvényesek-e, vagy csak arra érvényesek, hogy magasabb alkupozíciót vívjanak ki maguknak" - mondta a fideszes politikus, aki előtt az MDF-es Herényi Károly is bizalmi szavazást javasolt a kormányfőnek.

Navracsics Tibor szerint a másik lehetőség, hogy a kormányfő ajánlja fel a lemondását a köztársasági elnöknek, aki annak ad kormányalakítási megbízást, aki többségi támogatást tud a parlamentben elérni.

Hangsúlyozta: az MSZP az SZDSZ-szel közösen kampányolt, arra való hivatkozással szerezték meg a választópolgárok bizalmát, hogy közösen fognak kormányozni, azonban most útjaik különváltak. "Miniszterelnök úr, ön önhatalmúlag nem járhat el, önnek bizalmi szavazást kell kérnie, legitimációt kell kérnie" - jelentette ki Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy Nyugat-Európa és Közép-Európa több országban is volt már kisebbségi kormányzás, azonban szerinte ehhez egyvalami szükséges: bizalmi szavazás. Másképpen gondolták a kormánypárti képviselők, akik közül néhányan azt kiabálták be, hogy inkább "normális ellenzékre" lenne szükség a kisebbségi kormányzáshoz.

Erre reagálva Navracsics Tibor azt mondta: néhány elkeseredett kormánypárti képviselő óbégatásával próbálja megsérteni az ellenzéki képviselőket, ez azonban nem mentesíti őket attól, hogy el kellene számolni az elmúlt hat évvel.

A Fidesz frakcióvezetője az elmúlt hat év koalíciós kormányzásáról szólva azt mondta: Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában, minden főbb gazdasági mutató romlott 2002 óta: nő az infláció, a munkanélküliség és az államadósság. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ugyan egy interjúban azt mondta, hogy örömmel emlékezik a hat évre, de ez érthető, mert tavaly egy év alatt 900 millió forinttal nőtt a vagyona.

1990 óta nem volt olyan rossz a helyzet mint most - fogalmazott a politikus, aki szerint nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc egyedül maradt, és hogy Európában egy szánalmas miniszterelnök benyomását kelti, és az sem véletlen, hogy elfogyott az MSZP támogatottsága a parlamentben is.

Ugyanakkor Kóka János SZDSZ-elnök napirend előtti felszólalására reagálva megjegyezte: a pártelnök két hét alatt másodszor kért bocsánatot, hogy elhagyja a koalíciót az SZDSZ.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Orbán-kormány időszakából hozott negatív adatokat, és a koalíció hat évének eredményeit sorolta fel.

Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy vajon dicséri-e az "úgynevezett polgári kormányzás" teljesítményét, hogy 1998-tól 2002-ig nőttek a társadalmi különbségek, később viszont csökkentek. Navracsics Tiborhoz fordulva hozzátette: büszke-e arra, hogy 1998 és 2002 között a családi pótlék összege nem növekedett, hanem reálértéken 30 százalékkal csökkent. Ezzel szemben - folytatta - 2001 és 2008 között a jövedelmek átlagos értéke 30 százalékkal nőtt, nyugdíjak vásárlóértéke 40 százalékkal emelkedett, több mint duplájára nőtt az autópályák hossza, nincsen sorozott hadsereg, és a legszegényebb gyerekek ingyenes étkezést kapnak az iskolában.

A szocialisták és liberálisok azonban nem merengtek azon, hogy kétéves költségvetést nyújtsanak be annak érdekében, hogy a koalíciós partnertől meg lehessen válni, nem merengtek azon, hogyan lehet hetenkénti parlamenti ülésezésből háromhetenkénti ülésezést csinálni, a szocialisták és liberálisok kormányában a miniszterelnöknek nem lett Tokajon földje, apja pedig nem lett beszállítója egyetlenegy vállalatnak sem.

"Kétségtelen módon ez zavarhatja önöket, nem csodálom, az önök helyében engem is zavarna, hogyha a kormányzást erre használtam volna" - mondta a politikus az ellenéki képviselők bekiabálásai és a kormánypártiak tapsa közepette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását