2024. május 8. - Mihály

A kormány mutasson példát!

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy a megszorítások idején mutasson példát, ezért kezdeményezik: csökkentsék a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre - közölte c, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten.
2009. február 8. vasárnap 12:53 - Hírextra
Ha a családok tíz- és százezrei kerülnek egyre nehéz helyzetbe a kormány megszorító intézkedései miatt, akkor elvárható, hogy a kormány saját személyi kiadásait is csökkentse - közölte a politikus sajtótájékoztatón. Ezért a Fidesz fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy Gyurcsány Ferenc csökkentse a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre - tette hozzá.

Bernáth Ildikó szerint - mint mondta - különösen felháborító, hogy Szilvásy György miniszter felesége tavaly a pénzügyminisztérium szakállamtitkáraként kiemelkedően magas, 4,3 millió forint jutalmat kapott a tavalyi évben.

Egy, a sajtótájékoztatón a Fidesz által kiosztott összesítés szerint 2008-ban a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárai közül a legmagasabb jutalmat 4,3 millió forintot Szilvásy miniszter felesége kapta. Rajta kívül még két szakállamtitkár részesült 3 millió forint feletti juttatásban, míg további két szakállamtitkár jutalma 2 millió forintnál kevesebb volt. A szakállamtitkárok illetménye - csekély különbséggel - 900 ezer forint körüli havonta, és mindegyikük egységesen 550 ezer forint cafeteria juttatást kapott.

"Ebből is látható, hogy (...) a miniszterelnöknek esze ágában nincs (...) azzal foglalkozni, hogy vajon a minisztériumokban dolgozó családtagok milyen jövedelemmel rendelkeznek. Kizárólag arra szorítkozott eddigi bejelentése, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinél kell felülvizsgálni a jutalmat, illetve a prémiumot" - fogalmazott. Az nem jutott eszébe a kormányfőnek, hogy ezt a minisztériumokban dolgozó családtagokra is kiterjessze - jegyezte meg Bernáth Ildikó.

Mint mondta, vannak olyan kivételezett emberek, mint Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György, akik a mai megélhetési válságból semmit nem éreznek. Ők "azok, akik képtelenek felfogni azt, hogy az emberek milyen megélhetési problémákkal küszködnek, milyen hihetetlenül nehéz helyzetbe kerültek" - fogalmazott Bernáth Ildikó.

A Fidesz politikusa megismételte, hogy pártja szerint Gyurcsány Ferenc érzéketlensége abból is adódik, hogy a kormányfő - vagyonnyilatkozata alapján - napi 235 ezer forintból él, illetve kifogásolta, hogy a válság idején Szilvásy György és családja Dubajban és Thaiföldön - szavai szerint - "luxus körülmények között nyaral".

Arra a kérdésre, hogy mit szól a Fidesz ahhoz, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc Bécsben volt sofőrrel, külön busszal Tina Turner koncertjén, azt mondta: "képmutató" a miniszterelnök viselkedése. "Akkor, amikor mindenkitől lemondást vár el, megértést vár el (...), akkor mégis, hogy van ahhoz képe, hogy ezt megtegye" - jegyezte meg Bernáth Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását