2024. április 28. - Valéria

Merre tovább művészeti iskolák?

A művészeti iskolák közelmúltban lezárult akkreditációs és minősítési eljárása sok megoldatlan kérdést hagyott maga után - összegezte a népművészeti oktatást folytató alapfokú intézmények számára rendezett hétfői budapesti konferencia tanulságait a szerve
2008. április 28. hétfő 20:15 - Hírextra

Sándor Ildikó, aki a tanácskozást követően nyilatkozott az MTI-nek, úgy vélte, hogy komoly gondok vannak a művészetoktatás körül. "Ezt bizonyítja, hogy míg 2006 szeptemberében még több mint 300 ezer gyerek iratkozott be az alapfokú művészeti képzést folytató intézményekbe, a jelenlegi tanév kezdetekor már csak 200 ezer" - mutatott rá a szakember.

A folklór osztály vezetője elmondta: noha az eseményt a népművészeti oktatással foglalkozó intézmények számára szervezték, arra számos más művészeti iskola képviselője is eljött, hogy megoszthassa tapasztalatait.

"A megjelent szakemberek által elmondottak alapján kijelenthető, hogy az akkreditációs és minősítési eljárás sok megoldatlan kérdést hagyott maga után" - mutatott rá Sándor Ildikó, majd hozzátette: a Hagyományok Háza ezért vállalt egyfajta mediátori szerepet.

Elmondása szerint az egyik legsúlyosabb probléma az, hogy az akkreditációs eljárás az oktatók egy részétől olyan végzettséget vár el, amely nem életszerű.

"Miért kellene egyetemet végeznie egy hatéves gyerekeket fazekasságra oktató népművésznek?" - tette fel a kérdést Sándor Ildikó, hozzáfűzve, hogy az új előírások miatt számos, évtizedek óta oktató szakembert kellett az iskoláknak elbocsátaniuk, és a helyükre általában nem találtak mást.

A Hagyományok Háza munkatársa azonban úgy vélte, a hibás döntések még helyrehozhatók, ha az oktatási tárca a következő tanévre korrigálja a rendelet életszerűtlen részeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását