2024. április 25. - Márk

Fülemülék éjszakája

A fülemülék énekét lehet meghallatni képzett madarászokkal együtt Budapesten a Margitszigeten, a Hajógyári-szigeten és Csepelen május 6-án. Az országos eseménysorozatot további 22 vidéki helyszínen rendezik meg május első hetében. A szervező Magyar Madárt
2008. április 28. hétfő 14:54 - Hírextra
A fülemülék állománya Magyarországon stabil, mintegy 250-280 ezer pár költ. Kedveli a parkokat, ligeteket, temetőket, összességében az olyan helyeket, ahol gazdag az aljnövényzet, ugyanis talajon költő madárfaj - mondta a távirati irodának Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

Budapesten a Fülemülék éjszakájának helyszínein túl még a Gellérthegyen, a Népligetben és a Normafánál is sok fülemüle él. Egész Európában védett madár, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Május elején a hímek énekét hallani. Ilyenkor körülbelül 40 négyzetméternyi területet járnak körbe és énekkel csábítják magukhoz a tojókat, valamint jelzik territóriumuk határát.

A Fülemülék éjszakáján Budapesten este hét órakor indulnak csoportok egy-egy kisebb sétára. Az esemény az érdeklődők számától függően ér véget. A résztvevőknek képzett madarászok mesélnek a fülemülékről és más madarakról is.

A Margitszigetre látogatók még egy különleges madár, a macskabagoly hangját is hallhatják. Aki pedig alkonyatkor érkezik feketerigó vagy vörösbegy énekére figyelhet fel - tette hozzá Berényi Zsombor.

Az MME munkatársa elmondta: a fülemüle nehezen megfigyelhető madár, mert rejtőzködő életet él, de azért érdemes távcsövet vinni, hátha felmerészkedik egy ágra és akkor megpillantható. Ezentúl jó, ha a résztvevők tesznek el zseblámpát és meleg holmit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását