2024. április 30. - Katalin, Kitti

Reneszánsz kispróza pályázat az interneten

A XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján hirdette ki reneszánsz kispróza pályázatainak eredményét a litera.hu irodalmi portál: az íróknak szóló meghívásos pályázaton indulók közül Dragomán György, az amatőrök versenyében Gődény Balázs fizikus-
2008. április 27. vasárnap 19:57 - Hírextra
Harmadik alkalommal ítélte oda a litera.hu irodalmi díjait a könyvfesztiválon. Évről évre olyan tematikus pályázatot hirdetnek, amely valamilyen aktuális témához, vagy eseményhez kapcsolódik. Idén a Reneszánsz Év kapcsán "Mátyás király Gömörbe" címmel hirdették meg a pályázatot, arra kérve a résztvevőket, hogy gondolják újra a Mátyás-legendát.

Az íróknak szóló meghívásos pályázatra, amelynek keretében 50 írót kértek föl, 28-an küldtek be kisprózát, s az ország öt egyetemének hallgatóiból álló zsűri Dragomán Györgynek ítélte a Medvetánc fődíjat Matej című írásáért.

Az amatőröknek kiírt pályázatra beérkezett 199 írásból - előzsűrizés után - 41 jó színvonalú anyagot bírált el a szakértőkből álló zsűri, amelynek elnöke, Angyalosi Gergely irodalomtörténész hirdette ki a Millenárison a végeredményt.

Az első díjat Gődény Balázs nyerte. Mint azt a fiatalember az MTI-nek elmondta, foglalkozására nézve fizikus, programozó, és általában csak a maga szórakoztatására ír, ez az első nyilvános díja.
Németh Gábor, a litera.hu főszerkesztője elmondta, hogy a tehetségkutatón helyezést elért fiatalok és a hivatásos írók pályázati anyagaiból antológiát állítanak össze.

Mint arról Sebők Marcell, a litera.hu egyik alapítója beszámolt, a hatéves irodalmi, kulturális portál jelenleg fejlesztés alatt áll. Terveznek tematikus számokat, és megépítették tíz magyar író, köztük Esterházy Péter, Nádas Péter, Závada Pál és Parti Nagy Lajos honlapját az irolap.hu címen.
A hírek, kritikák, cikkek mellett van litera-tévé is, és már megtanultak anyagot vágni, tehát élvezhető a minőség - fűzte hozzá Sebők Marcell.

Valuska László a honlap könyves blogjáról beszélt. Elmondta, hogy egy évvel ezelőtt igazi bölcsész hozzáállással kezdtek, vagyis kritikákkal. Ma már van olvasónapló, s a könyvblogon azonnal kiderül, hogy ki mit gondol például 24 költő 24 verséről, amelyet föltettek a netre.

Németh Gábor főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy az angol nyelven olvasók is megtalálják a portálon az őket érdeklő kulturális információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását