2024. május 2. - Zsigmond

Megmaradt a vasútvonal

A Veszprém-Győr közötti, bakonyi vasútvonal megmentését és ideiglenes védelem alá helyezését ünnepelték vasárnap civil szervezetek és természetjárók a Bakonyban, a Cuha-völgyi porvacseszneki vasútállomásnál; az ünnepségen jelen volt Sólyom László, köztárs
2008. április 27. vasárnap 16:56 - Hírextra
A köztársasági elnököt a zirci vasútállomásnál Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Ottó Péter, a város fideszes polgármestere fogadta, majd Sólyom László felszállt a Székesfehérvár-Veszprém felől érkező természetjáró különvonatra és a mintegy 1200 túrázó társaságában a Cuha-völgybe utazott.

A vasúti vonalak felszámolásánál nem szabad csak az üzemgazdasági mutatókra alapozni a döntést - mondta a porvacseszneki vasútállomáson rendezett ünnepségen Sólyom László. Hangsúlyozta: "Magyarország jövője is attól függ, hogy végre a gazdasági adatok mellett, sőt azok elébe helyezve, az élet minőségére, az emberi és társadalmi értékek megőrzésére és szolgálatára épüljön a valóban fenntartható fejlődés".

A köztársasági elnök utalt arra, hogy az Európai Unió a közlekedéspolitikai irányelveiben alapvető célként jelölte meg a vasút újjáélesztését, fejlesztését. Ezzel összefüggésben Sólyom László hangsúlyozta: "azok, akik csatlakoztak a Cuha-völgy vasútjának megmentésére indított civil kezdeményezéshez, a vasúti közlekedésnek ebben a szellemben kialakított, legalább középtávú koncepcióját hiányolják".

A sikeres civil kezdeményezéseket említve a köztársasági elnök hangsúlyozta, örömmel látja a helyi közösségek "szaporodó összefogását, azt, hogy kikövetelik a beleszólást a sorsukat és jövőjüket alakító kérdésekbe".

A köztársasági elnök a sikeres civil vasútmentő akciók között említette a nagybörzsönyi erdei kisvasút és a bakonyi vasútvonal megmaradását. "A Cuha-völgyi vasút megmaradásának legfőbb biztosítéka (a régi vasutas mondás szerint), hogy szemünk mindig a pályán legyen" - mondta a porvacseszneki ünnepségen Sólyom László.

Kancsal Károly, Bakonyszentlászló körjegyzője, a bakonyi vasútmentő civil kezdeményezések, demonstrációk fő szervezője az ünnepségen röviden ismertette az elmúlt két év akcióinak történetét, hangsúlyozva, hogy az ügyben illetékes tárcák közül háromnak a minisztere - a környezetvédelmi, az önkormányzati és a kulturális - az ügy mellé állt. Mint mondta: Persányi Miklós, Lamperth Mónika és Hiller István támogatta az ország egyik legszebb vasútvonalának megmaradását.

A megszüntetendő vonalak listájáról lekerült a bakonyi pályaszakasz, a Cuha-völgyi szakaszt ideiglenes védelem alá is helyezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (a 112 éves viadukt és az alagút páratlan kulturális és ipartörténeti műemlék, s a Cuha-völgy egyedülálló természeti érték), ennek ellenére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "még a mai napig nem mondta ki véglegesen, hogy ez a vonal megmarad" - hangsúlyozta Kancsal Károly.

Szakács Imre (Fidesz), a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke az ünnepségen arra mutatott rá, hogy Nyugat-Európában az ilyen műemléki vasútvonalakat értékként óvják, majd megköszönte Sólyom Lászlónak, hogy személyével, elnöki tekintélyével "demonstrál a bakonyi vasútvonal mellett".

Talabér Márta (Fidesz), a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a "civil szféra és az önkormányzatok összefogásának közös sikere" a Cuha-völgyi vasút megmaradása.

Az ünnepség végén a civil szervezetek képviselői Sólyom Lászlóval együtt leleplezték és megkoszorúzták a régész és természettudós Rómer Fóris, illetve Darnay-Dornyay Béla Bakony-kutató, bakonyi útikalauzok szerzőjének emléktábláját az állomásépület falán; mindkét tudósról turistautat is elneveztek a Bakonyban.

Ezután Sólyom László három unokájával és több száz természetbarát kíséretében túrát tett a Cuha-völgyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását