2024. április 27. - Zita

Korrupt egyharmad

Az ukrán importőrök és exportőrök egyharmada találkozik korrupcióval a vámügyintézés során, de a vámosok leggyakrabban a nagy szállítóktól követelnek csúszópénzt - derült ki egy szociológiai felmérésből.
2008. április 27. vasárnap 17:37 - Hírextra
A Management Systems International nevű cég Tisztességes Ukrajna elnevezésű programja keretében végzett vizsgálat adatai szerint a megkérdezett ukrán importőrök és exportőrök 61 százaléka a határátlépést tartotta a vámeljárások között a legkorruptabbnak, miközben a nyilatkozók 52 százaléka vélekedett úgy, hogy korrupció leggyakrabban a vámpapírok ellenőrzése és az áru vámkezelése során fordul elő. Az adatközlő vállalatok közel fele legnagyobb gondként a vámügyintézés során a formális eljárások nagy számát, a vámosok túlterheltségét és a sorbanállást nevezte meg - közölte a zakarpattya.net.ua internetes hírújság.

A felmérés adatai szerint az ukrán importőrök és exportőrök 31 százaléka találkozott korrupciós esetekkel az ukrán vámszolgálattal történt érintkezés során az elmúlt 12 hónap folyamán. A megkérdezett vállalatok 20 százaléka állította, hogy a vámosok kenőpénzt, ajándékokat vagy szolgáltatásokat követeltek, miközben a nyilatkozók 16 százaléka elismerte, hogy maga ajánlott a pénzügyőröknek baksist, ajándékot, szolgáltatást. A válaszadó vállalatok hat százaléka nyilatkozta azt, hogy személyes kapcsolatokkal segítette elő a vámügyintézést.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy kenőpénz követelése vagy felajánlása legtöbbször az áru vagy rakomány vámkezelése alatti okmányellenőrzés (27,8 százalék) és a határátlépés (14,2 százalék) során fordul elő.

A megkérdezett cégek több mint fele vélte úgy, hogy a vámkorrupció leghatékonyabban a vámeljárás egyszerűsítésével és a vámpapírok számának csökkentéséve lenne visszaszorítható. A válaszadók 88 százaléka nyilatkozta azt, hogy a vámilletékek 25 százalékos csökkentése lejjebb szorítaná a korrupció szintjét.

Ukrajnában jelenleg folyik a vámügyintézés reformja, amelytől azt remélik, hogy - az eljárások átláthatóbbá tétele és a vámosok számon kérhetőségének fokozása révén - csökkenti a korrupciót a vámon.

A megkérdezett vállalatok 70 százaléka vélte úgy, hogy a vámárunyilatkozat tervezett egységesítése csökkenti a korrupciót az ukrán vámon. Ukrajna bekapcsolódásától a kompjúterizált európai tranzitszállítási rendszerbe (NCTS) a nyilatkozók 73 százaléka remélte a vámkorrupció visszaszorulását.

A 414 vállalatot érintő felmérés Ukrajna összes megyéjében és a Krímben készült 2007 novemberében és decemberében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását