2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elfogadható vitaalap

Az MDF elfogadható vitaalapnak tartja a Magyar Rektori Konferencia javaslatait és támogatja az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés közötti átjárhatóságot, ám csak abban az esetben, ha egy fővel sem növekszik a költségtérítésesek száma eg
2008. április 26. szombat 15:34 - Hírextra
Almássy Kornél, a párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján a kormányzat alkalmatlanságaként értékelte a rektori konferencia javaslatát, miután - fejtette ki - a kabinettől egyetlen érdemi felsőoktatási javaslatot sem látott az elmúlt két évben, leszámítva a márciusi népszavazáson megbukott tandíjat.

A demokrata fórum szerint nem borulhatnak fel az eddigi arányok, vagyis fenn kell tartani az évfolyamon a mintegy 55 ezer államilag finanszírozott és 25 ezer költségtérítéses férőhely arányát. Utóbbiak közül általában csak 15 százalék tud átmenni tandíjmentes hallgatónak.

Mint elhangzott, az ellenzéki párt támogatja a rektori konferencia tanulmányi eredményeket érintő, úgynevezett sávos javaslatát is, amely alapján a tandíjmentes oktatásból kikerülő hallgatóknak nem kellene egy összegben 500-600 ezer forintot, csupán egy szerényebb összeget fizetniük.

A finanszírozási változtatások és az átjárhatóság mellett a demokrata fórum a felsőoktatás átható strukturális megváltoztatásában látja a jövőt. Almássy Kornél azt mondta, emelni kellene a felvételi ponthatárt, előírni az emelt szintű érettségit és megszüntetni a "Kádár-rendszert idéző diszkriminatív családi helyzet alapján járó pluszpontokat".

Az MDF-ben veszélyesnek tartják azt a rektori elképzelést, hogy a szintet megütő, de az általuk megjelölt helyekre kevés pontszámot produkáló jelentkezőket szabad kapacitású helyekre irányítsák más intézményekbe. Almássy Kornél szerint az életképtelen szakok életben tartását, illetve a diplomás munkanélküliség növelését jelentené, ha például egy orvosi szakra jelentkező fiatalt tanári vagy tanítói szakra irányítanának.

Az MDF karcsúsítást és új felsőoktatási integrációt is szükségesnek tart, mivel hasonló méretű, de lényegesen jobb helyzetű, adottságú országok sem engedhetnének meg maguknak 73 egyetemet és főiskolát. Ebből a megfontolásból átgondolnák a felvételi keretszámokat is, mivel a magyar felsőoktatás évente 15 ezer tanítót és tanárt bocsát ki, pedig mindössze 2.500-ra lenne szükség a közoktatásban.

Visszaállítanák az adókedvezményt is a költségtérítést fizető hallgatóknak, illetve cégeknek, érdekeltté téve ezzel őket, a kutatásfejlesztést támogató vállalatok pedig a jelenleginél is nagyobb adókedvezményt kapnának.

Az alelnök azt mondta, Magyarországon rengeteg bölcsészt képeznek, de nagy hiány van például a hozzáértő kőművesekből és ácsokból, akik az előbbieknél jobb keresettel is tudnák kezdeni pályájukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását