2024. május 17. - Paszkál

Tényleg kilépnek

Az SZDSZ fővárosi választmánya pénteki ülésén úgy döntött, hogy egyetértve a párt országgyűlési képviselőcsoportjának, ügyvivői testületének és országos tanácsának korábbi döntéseivel, támogatja a koalíciós szerződés 2008. április 30-ai hatállyal történő
2008. április 25. péntek 23:40 - Hírextra
A közlemény szerint a választmány 44 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül hozta meg döntését.

Az SZDSZ a kormánykoalícióból való kilépésről vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén dönt.
Gyurcsány Ferenc kormányfő április 29-én az MSZP országos pártértekezletén közölte: javasolja koalíciós partnerének, hogy közösen jelöljenek egy új egészségügyi minisztert Horváth Ágnes helyére. A miniszterelnök két nappal később leváltotta a tárcavezetőt.

Az SZDSZ frakcióülése után Kóka János pártelnök és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy miután Gyurcsány Ferenc felmondta a koalíciós szerződést, a frakció felkéri az ügyvivő testületet (üt), hogy április 30-i hatállyal hívja vissza a liberális minisztereket és államtitkárokat a kormányból. Az üt ezt a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Az üt egyúttal megkérte a párt országos tanácsát (ot), hogy hívjon össze két rendkívüli küldöttgyűlést. Az elsőn, amelyet április 27-én tartanak, a koalícióból való kilépésről és a párt alapszabályának módosításáról döntenek, míg a június 7-re tervezett másodikon lezajlik a párt tisztújítása.
Az SZDSZ megyei választmányai már voksoltak arról, hogy a koalícióból való kilépést, vagy a kormányon maradást támogatják-e. Azon megyék közül, ahol megtartották a szavazást, csupán Győr-Moson-Sopron és Zala szavazott a koalíció fenntartása mellett, a többség a kilépés mellett voksolt, de voltak olyanok is, amelyek küldötteik lelkiismeretére bízták a döntést.

Eközben pénteken mások mellett Szentkuti Károly, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött is aláírta azt a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy a szabad demokraták ne április 30-i, hanem szeptember 1-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását