2024. április 27. - Zita

Pénteken kezdődik a Simándy József Énekverseny

Pénteken kezdődik a háromnapos Simándy József Énekverseny Szegeden. A kétévente megrendezett megmérettetésre idén először külföldi énekesek is jelentkezhettek, a több mint kétszáz fős nemzetközi mezőnyből mintegy kilencvenen állhatnak a hétvégén a zsűri e
2008. április 25. péntek 06:39 - Hírextra
Temesi Mária, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezetője, a tíz évvel ezelőtt elindított énekverseny ötletgazdája az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az elődöntők során több mint kétszáz fiatal énekest hallgattak meg. A hétvégi döntőre, amelybe csaknem 90 fiatal tehetség jutott be, a hazai versenyzők mellett jönnek énekesek a bécsi, a hirosimai, a temesvári, a müncheni, a stuttgarti, az újvidéki és a berni zeneművészeti főiskoláról is.
Az elődöntők külföldön, az ottani főiskolákon zajlottak, az adott intézmény tanszékének felelőssége volt, hogy a legjobbat küldje a versenyre. A magyarországi elődöntőket a nagyvárosok mellett a fővárosban tartották.

A hétvégi döntőben a fiataloknak kötelezően el kell énekelniük egy klasszikus-, egy romantikus-, és egy XX. századi áriát vagy dalt, emellett szabadon választhatnak egy művet, valamint Simándy József iránti tiszteletből szintén választhatnak egy dalt a művész kedvenc darabjából Giulio Caccini: Amarillijéből, vagy elénekelhetnek egy Liszt-, Bartók- vagy Kodály-dalt. Öt előadással kellett készülni, de abból csak hármat énekelnek el a versenyzők, a zsűri választása szerint - fűzte hozzá Temesi Mária.

Az operaénekesnő elmondta: a bírálóbizottság az előadás során pontozza az adottságot, a tehetséget, a szöveg megértését, átélését, a színpadi megjelenést és a ritmusérzéket is.
Az első helyezetteket fellépési lehetőségekkel jutalmazzák, a díjak között van például a Művészetek Palotája két felajánlása, egy-egy előadás a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, illetve az Üvegteremben. Szintén bemutatkozási lehetőséget kínált fel a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, és a Győri Filharmonikusok is fellépést ajánlottak. A versenyzők nyerhetnek koncertlehetőséget a Magyar Rádió Márványtermébe, valamint a Duna Palotába is.
Temesi Mária szerint a verseny igazi értékét az is bizonyítja, hogy az évek során az élen végzők közül sok tehetség bukkant fel a hazai teátrumok mellett külföldön is, így a Magyar Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház mellett Olaszországban, illetve Németországban is megvetették a lábukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását