2024. április 26. - Ervin

A malária világnapja

Április 25. a malária elleni küzdelem világnapja. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkár
2008. április 25. péntek 16:21 - Hírextra

A kezdeményezés keretében 2010-ig hosszan tartó hatású szúnyogriasztó spray-t és ágyhálót osztanak a rászorulóknak, főként az afrikai nőknek és gyerekeknek.

Biztosítani kívánják, hogy minden egészségügyi közintézmény számára hozzáférhető legyen a hatékony maláriaellenes kezelés és diagnózis, a közösségek egészségügyi dolgozóit felkészítik a maláriával való foglalkozásra, valamint támogatják a malária megszüntetésére és ellenőrzésére irányuló kutatásokat - mondta Ban.

"A malária még ma is egymilliónál több embert öl meg évente. Ez elfogadhatatlanul sok áldozat, főként mivel a malária megelőzhető és gyógyítható" - hangoztatta.

A főtitkár szerint több afrikai ország drámai előrelépést tett a malária kézbentartására, ám éppen a leginkább érintett országok maradnak le abban, hogy a betegség előfordulásával kapcsolatban kitűzött célokat elérjék.

Ezzel indokolta Ban azt a víziót, melyet pénteken a "Szorítsuk vissza a maláriát" nemzetközi programmal közösen vázolt fel. A "Szorítsuk vissza a maláriát" kezdeményezést 1998-ban indította útjára az ENSZ Egészségügyi Világszervezete csatlakozó partnereivel azzal a céllal, hogy 2010-re felére csökkentsék a maláriás halálozások számát. A program félidejében lezajlott értékelésnél derült ki, hogy több a maláriás eset, mint a kezdetekor.

Szúnyoghálókat és rovarölőket osztottak, ám a program nem terjedt el igazán. Az afrikai gyerekeknek csak mintegy két százaléka alszik rovarriasztóval kezelt szúnyogháló alatt.

Ban főtitkár és a kezdeményezés elindítói elhatározták, hogy nagyobb léptékben foglalkoznak a kérdéssel.

Ray Chambers amerikai emberbarát, aki februárban lett a főtitkár maláriaellenes jószolgálati követe, optimista a most kitűzött célok tekintetében, elérhetőnek tartja a szúnyoghálók szétosztását 2010-ig, bár nehéz feladatnak érzi. Úgy véli, ma már rendelkezésre áll a legjobb technológia, a mintegy öt évig tartósan használható rovarölőszerrel átitatott ágyháló, és az anyagi háttér is jobb, mint bármikor korábban.

Utalt az AIDS, Tuberkulózis és Maláriaellenes Globális Alap, a Világbank és George W. Bush amerikai elnök malária elleni kezdeményezésének elkötelezettségére, és az adományozó nemzetek nagylelkűségére.

Ban további 500 millió embert kíván ágyhálóval ellátni, ami 250 millió szúnyoghálót igényel. Ez négy-ötszöröse az eddig kiosztott mennyiségnek - mondta Chambers.

A Szorítsuk vissza a maláriát program szerint 100 millió hálóra már rendelkezésre áll a fedezet 2010-ig. A hiányzó 150 millió háló ára darabonként 10 amerikai dollár körül lenne. A programban résztvevő szervezetektől remélhetően összegyűlik a hiányzó összeg - véli Chambers.

A szúnyoghálókat mindenfelé osztják, ám a halálozások 90 százaléka a Szahara-közeli afrikai térség 30 országában fordul elő, ezért főként ezekre a területekre koncentrálnak a szervezők.

A végső cél a malária megszüntetése, mondta Chambers. "Hatékony védőoltás nélkül nem valószínű, hogy eltüntetjük a maláriát, ez pedig még évekkel odébb lehet" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását