2024. július 24. - Kinga, Kincső

A kemoterápia mellékhatásai

A daganatok kemoterápiás szerekkel történő kezelése gyakran hozható összefüggésbe később kialakuló neurológiai mellékhatásokkal, amelyek a rákot túlélők egy részénél csökkenthetik az életminőséget. Kutatási eredmények szerint az 5-fluorouracil (5-FU) kemo
2008. április 25. péntek 19:58 - Hírextra
Az 5-FU egy széles körben alkalmazott kemoterápiás szer, melyet egymagában vagy kombinációk részeként a vastagbél, végbél, emlő, gyomor, hasnyálmirigy, petefészek és a húgyhólyag daganatainak kezelésére használnak.

Egyértelmű klinikai fontosságuk ellenére keveset tudunk a kemoterápia központi idegrendszerre gyakorolt mellékhatásairól. Ezidáig a kutatók számára nem volt teljesen világos, milyen biológia folyamatok zajlanak a háttérben.

Dr. Mark Noble professzor, valamint a Rochester Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy az egereknek rövid ideig, szisztémásan adott 5-FU a központi idegrendszer akut károsodását és progresszíven súlyosbodó késői károsodást okozott. Ez a károsodás nem volt kijavítható, ehelyett idővel egyre rosszabbodott.

A kutatás egyik fő felfedezése, hogy a klinikailag releváns 5-FU koncentrációk nem csupán a központi idegrendszer osztódó sejtjeit károsították, de a normális idegi működéshez szükséges mielinhüvelyt alkotó sejteket is. Az is kiderült, hogy a kemoterápiás kezelés később hatással volt a fül és az agy közötti információáramlás sebességére is – ennek megfigyelése segítséget jelenthet a daganatellenes kezeléssel összefüggő mielinkárosodás vizsgálatához.

„Számos klinikai kutatás során azonosították már az olyan kemoterápiás szerek, mint az 5-fluorouracil, neurotoxikus szövődményeit.” mondta el Dr. Noble. „Mivel a kemoterápiás szerek még évekig maradnak egyértelműen a rákos betegek standard kezelési szerei, nagy szükség van a károsodás jobb megértésére.”
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását