2024. április 24. - György

Tiltakoznak a paralimpikonok

A pekingi olimpiai játékok keretében a paralimpikonoknak is ötkarikás versenyeket rendeznek. A paralimpia úszóversenyeire készülő német sportolókat felzaklatta, hogy egészségesekkel versenyezve elért időeredményeiket nem hitelesíti az úszószövetség, így a
2008. április 24. csütörtök 10:26 - Hírextra

A közelmúltban szenvedélyes vitákat váltott ki, hogy egy rugóstalpú műlábakkal versenyző futó az egészségesek között kíván indulni az olimpián. Most hasonló felháborodást keltett Németországban, hogy két, erősen mozgássérült paralimpiai úszónak az egészségesek számára rendezett versenyeken elért eredményeit a sportbizottság nem engedi hitelesíteni.(A paralimpián fogyatékkal élő: mozgássérült, amputált, vak vagy gyengénlátó, illetve központi idegrendszeri sérült versenyzők vehetnek részt, 18 sportágban).

A versenyzők azért indulnak az egészségesek mezőnyében, mert saját kategóriájukban ritkán van alkalmuk megfelelő ellenféllel küzdeniük, így sporteredményeiket nem tudnák fejleszteni. Így viszont, bár időteljesítményeik érthetően messze elmaradnak a verseny többi résztvevőjének idejétől, mégis fejlődhetnek. Erre bizonyság, hogy egyikük, a 34-éves, kerekesszékes Thomas Grimm április 6-án, a berlini uszodában a nemzetközi Titze-kupáért rendezett versenyen száz méteres mellúszásban 1 perc 36 egész 28 század másodperces idővel paralimpiai nemzeti rekordot úszott. Ám az eredményhirdetés előtt a versenybíróság diszkvalifikálta. Amint az esetről hírt adó PSB (Paralympisch Sportclub Berlin, a német főváros paralimpiai sportolóinak klubja) közölte, az indok: a versenyzőnek mellúszásnál ütemenként mindkét lábával hátra, kétfelé, oldalra kell kirúgnia. Grimm ezt nem tehette, mert a lábai bénák. Tizenegyéves korában rák támadta meg a gerincét, s bár a daganatot kioperálták, részben béna maradt. Ezért közlekedik kerekes-székkel, s a startnál jórészt a kezeivel löki magát a vízbe.

A tizenhétéves Daniel Schaefer diszméliával született, jobb alkarja nem fejlődött ki és a jobb combja is rövidebb. Ő mellen és pillangóban versenyezve készül a paralimpiai kvalifikációra, s a szintet ő is az egészségesek számára rendezett versenyeken indulva igyekszik túlteljesíteni. Az ilyen mezőnyben elért eredményeit azonban a Német Úszószövetség ugyancsak nem hitelesíti, mert a szabályok szerint a fordulóknál mindkét tenyérrel érinteni kell a medence falát. De hát neki csak egy van, amit a speciális paralimpiai versenyeken méltányolnak is.

Berlinben tizenegy mozgáskorlátozott sportolót készít fel a paralimpiára Thomas Ulm, a PSB neves edzője, aki élharcosa a véleménye szerint lélektelen szabályalkalmazás módosításának. A szövetség merev álláspontjának megváltoztatását (amire a vezetőség egy része is hajlana) a sportolók és edzőik, s persze a DBS, a német mozgáskorlátozottak szervezete is széleskörű tiltakozást szervezve próbálja elérni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását