2024. április 26. - Ervin

Tabajdi GMO-párti?

Tabajdi hitvita helyett érdemi európai vitát sürgetett a géntechnológia ügyében. Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, a Mezőgazdasági Bizottság főtagja felszólalt a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) alkalmazásáról rendezett plenáris
2008. április 24. csütörtök 12:02 - Hírextra
A magyar szocialista képviselő felszólásában hangsúlyozta, hogy végre érdemi, tartalmi vitát kellene folytatnunk a géntechnológia alkalmazásáról Európában, mert jelenleg csak hitvita, sőt sok esetben hisztériakeltés folyik. A tudományt nem lehet és nem is szabad megállítani, a népesség- és az élelmiszerár-robbanás okán sem tehetjük meg, hogy nem számolunk a biotechnológia, a géntechnológia adta lehetőségekkel, e nélkül nem lehet teljes a zöldforradalom. A márciusban elfogadott biogáz jelentés is mutatja, hogy az EP-ben konszenzus van a bioenergia-termelésre használt GMO növények engedélyezése tekintetében.

"Magyarországon a parlamenti pártok között konszenzus van a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése ügyében, ugyanakkor látnunk kell, hogy ez sok szempontból illuzórikus: az állati takarmányozásra használt importszója 85%-a génkezelt már ma is.

A legfőbb probléma a GMO-val a rengeteg téves, szándékosan, vagy akaratlanul félrevezető információ. A GMO-val foglalkozó multinacionális cégek vonakodnak kiadni a termékeikre vonatkozó részletes dokumentációt, nem partnerek a tudományos vizsgálatokhoz, holott ez elemi követelmény lenne fogyasztóvédelmi szempontból is. De nagyon sok a megtévesztő információ, tudománytalan riogatás a GMO-t ellenzők részéről is.

Nyilvánvaló, hogy a GMO nem játék, óriásiak a kockázatok. Ezért a legfontosabb egy nagyvállalatok káros befolyásától független szakmai ellenőrző testület, intézet felállítása lenne, amely tudományos alapokon, hitelt érdemlően vizsgálná be a GMO termékeket, védelmet biztosítva a veszélyekkel szemben, egyszersmind eloszlatva az indokolatlan félelmeket is."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását