2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Majdnem kihalt az emberiség

A kihalás szélére került az emberiség mintegy hetvenezer évvel ezelőtt - állítja egy új humángenetikai tanulmány, amely az Amerikai Journal of Human Genetics című folyóiratban jelent meg. A vizsgálatok szerint ebben az időben a teljes populáció mindöss
2008. április 24. csütörtök 19:01 - Hírextra
"Ez a kutatás ékesen bizonyítja a genetika rendkívüli hatalmát, hogy képes betekinteni fajunk történelmének legfontosabb eseményeibe: a korai emberek aprócska hordáit szétszórják a kegyetlen környezeti viszonyok, hogy aztán visszatérjenek, és benépesítsék a világot. Ez egy valóságos, génjeinkben megírt eposz" - mondja Spencer Wells, a National Geographic Society tagja, a társaság Genographic (kb.: géntérkép) nevű projektjének igazgatója.

A mitokondriális DNS-vizsgálatot (a sejtek energiaközpontjaiként funkcionáló szervecskéinek saját örökítőanyaga) korábban már használták a "mitokondriális Éva" felkutatására. Ez a közös emberi ősanya Afrikában élt, nagyjából 200 ezer éve. A mitokondriális DNS (mDNS) a nőági géntörténet kutatására alkalmas, mivel mitokondriumok a spermiumokban nem, csak a petesejtben találhatók, ezért örökítőanyaguk csak az anyától származik.

Az emberi faj Afrikából való kirajzása és a világ benépesítése nagyjából 60 ezer éve kezdődött, de "Éva" és a migráció közötti időről keveset tudunk. A kutatás a dél-afrikai khoi és san busman törzsek tagjainak mDNS-ét vizsgálta, mivel ez a nép mintegy 90-150 ezer éve elszakadt az emberiség többi csoportjától. Ennek alapján az izraeli és amerikai szakértőkből álló csoport megállapította, hogy az emberi faj még a kőkorszak előtt aprócska populációkra szakadt, majd újraegyesültek, s ezt követően indultak világhódító útjukra.

90-135 évvel ezelőtt rendkívüli módon száraz időszakok köszöntöttek Kelet-Afrikára, s talán ennek következtében töredezett szét az emberi populáció kicsi, izoláltan fejlődő csoportokra.
"Ki gondolta volna, hogy nem is olyan régen, mindössze hetvenezer évvel ezelőtt éppen a szélsőséges klíma miatt került a népesség a kihalás szélére" - mondta Meave Leakey paleontológus, a program tanácsadója.

Ma mindebből semmit sem látni: amerikai demográfusok szerint immár 6,6 milliárdan osztozunk a bolygón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását