2024. április 29. - Péter

Kitolnak magukkal a kínaiak

Az olimpiai láng körüli tiltakozásokat követő kínai reakció árthat a kínai áruk importjának - figyelmeztetnek európai üzleti vezetők. Több kínai városban a helyi nacionalisták a francia termékek bojkottjára szólítottak fel, az olimpiai staféta párizsi sza
2008. április 24. csütörtök 19:43 - Hírextra
Az egyetemisták és a fiatal középosztály által látogatott internetes fórumokat egy hete elöntötték a francia áruk bojkottjára szólító felhívások és a nyugati médiának címzett éles bírálatok. Jörg Wüttke, az Európai Kereskedelmi Kamar kínai tagozatának elnöke azt monda: a nagyszabású bojkott csak a kínai dolgozóknak és cégeknek ártana, Európában pedig hasonló tiltakozó akciókra lehetne számítani. Ezeket valószínűleg nem kéne nagyon bátorítani.

A Le Figaro című francia napilap néhány napja felvetette, a Kína elleni demonstrációkat kevésbé a Tibettel való szolidaritás, és inkább a "Made in China" márkajegy elleni európai félelem - sőt, burkolt rasszizmus motiválhatja.

Jörg Wüttke szerint, ha a kínai fogyasztók bojkottot hirdetnek, akkor azt bizonyosan ellencsapás fogja kísérni, és nem tudni, hogyan lehetne csitítani a feszültséget.

Miként az Inforádió is beszámolt róla, több kínai városban is tüntetők vették körbe a Carrefour francia szupermarketlánc helyi üzleteit. Egyes jelentések szerint az egyik déli városban megtámadtak egy Carrefour üzletből kifelé igyekvő amerikai tanárt, akit a rendőröknek kellett megmenteniük.

Az internetes fórumokon több változat is kering az esetről. A pekingi amerikai nagykövetség nem volt hajlandó kommentálni az esetet. A cég kínai holnapja szerdán "karbantartás" alatt állt, tudósítók szerint a honlapot nyilvánvalóan hackertámadás bénította meg.

Közben a külföldi megítélése miatt továbbra is aggódó kínai kormánynak is elege lett a tiltakozásokból: a külügyi szóvivő például elmondta: nem értenek együtt a radikális tiltakozók fellépésével. Peking emellett üdvözölte, hogy Franciaország lépéseket tett a viszony javítására.

A kínai sajtó megjegyezte, hogy a Carrefour-áruk 95 százalékát helyi, kínai dolgozók állítják elő. A francia cég 40 ezer kínai dolgozót alkalmaz, és erre figyelmeztetett az európai kamara főtitkára Michael O'Sullivan is.

Kínában a népi nacionalizmus fellángolására már korábban is volt példa: a belgrádi kínai követség 1999-es lebombázása, vagy két évvel később, egy kínai vadászgép és egy amerikai kémrepülő összeütközése után, hasonló módon, sokan az utcákra vonultak, a kormány azonban később leálííatotta a tiltakozásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását