2024. április 25. - Márk

Jobbikos tüntetők zavarták meg a közgyűlést

Alig félórás vita után Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, levezető elnökként berekesztette a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülését, mert a XII. kerületi Turul-szobor sorsáról folytatott vitát jobbikos tüntetők folyamatos közbekiabálásokkal
2008. április 24. csütörtök 19:36 - Hírextra

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztésében és szóbeli kiegészítőjében is arra hívta fel a figyelmet, hogy a XII. kerületi Turul-szobor bontásáról hozott jogerős bírósági ítéletet nem bírálhatja felül az önkormányzat. Ezt az álláspontját osztották a vitában a kormánypárti hozzászólók, Bőhm András (SZDSZ) és Demszky Gábor főpolgármester is.

Pokorni Zoltán (Fidesz), aki egyébként a XII. kerület polgármestere, a Turul-szobor-ügy helyzetének rendezésére egy másik előterjesztést nyújtott be, a főpolgármester-helyettessel ellentétben úgy vélte: van jogi lehetőség arra, hogy az önkormányzat új tény miatt módosítson korábbi döntésén, s ezáltal hozzájáruljon a szobor fennmaradásához. Indítványozta, hogy a második világháború polgári áldozatainak egy új emlékművet állítsanak a Csörsz utca térségében. A XII. kerületi Böszörményi úton felállított Turul-szobor pedig a jövőben a második világháború katonai áldozatainak állítana emléket. Hozzátette, hogy erre nem csak jogilag, hanem erkölcsileg is van lehetőség.

Bőhm András szerint viszont a jogerős bírósági ítélet után már nincs lehetőség a Turul-szobor fennmaradására, az önkormányzat nem adhat erre engedélyt. A civil áldozatok emlékművét ő is támogatta.

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető rámutatott, hogy a hatalom birtokosainak óriási a felelősségük abban, hogy növelik-e az ilyen ügyekben a feszültséget, vagy megoldják azt. Utalva arra, hogy a Turul-ügynél sokkal fontosabb problémái is vannak az önkormányzatnak, rámutatott a BKV problematikájára. Közölte, hogy a bíróság azért döntött a Turul-szobor lebontásáról, mivel a Fővárosi Közgyűlés nem járult hozzá a fennmaradásához. Leszögezte, hogy a helyzet megoldásának kulcsa a közgyűlésnél van.

Demszky Gábor erős indulatokat kiváltó beszédében emlékeztetett arra, hogy a kerület évek óta akadályozza a helyzet jogszerű rendezését, például a változtatási tilalom elrendelésével a térségben. A főpolgármester szerint a Turul-szobor nem lehet a második világháború áldozatainak jelképe. Mint mondta, a turul madár a múlt század első felében az antiszemita, szélsőjobb turulszövetség szimbóluma volt. Leszögezte, hogy "a turulszövetség már tíz évvel Szálasi előtt teljes zsidótlanítást követelt". A közgyűlés munkáját ekkor szakította meg az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A vitában ugyanis időnként elhangzott közbekiáltások a főpolgármester beszéde alatt folyamatossá váltak. A főpolgármester-helyettes szerint mivel rendzavarás miatt lehetetlenné vált az önkormányzat munkája, ezért nem tehet mást, minthogy berekeszti az ülést.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető szerint Demszky Gábor szándékosan és szükségtelenül provokálta a teremben lévőket egy papírról előre leírt szövegének felolvasásával. Rámutatott, hogy Pokorni Zoltán konstruktív javaslatával a kialakult helyzet rendezésére törekedett. Úgy vélte, hogy Demszky Gábor kivételével mindenki a helyzet rendezését akarja ez ügyben. Emlékeztetett arra is, hogy az ellenzék szándékosan nem kívánt részt venni "a gusztustalan vitában", hanem a kényes szituáció rendezésére törekedtek. A főpolgármester azonban valamiért nem akar békességet és megoldást - szögezte le.

Az MTI jogi szakértőktől úgy értesült, hogy a közgyűlés berekesztésére csak határozatképtelenség, illetve az ezt megállapító névsorolvasás után van lehetőség.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető közölte: jogszerűen csak jövő héten szerdára lehet összehívni a rendkívüli közgyűlést, hogy a most elmaradt döntéseket meghozzák. Ellenzéki képviselők szerint csaknem egymilliárd forintot bukik a fővárosi önkormányzat azzal, hogy most nem döntöttek a buszsávok kialakításához kiírt állami támogatás pályázatán való részvételről. A május 1-jei ünnep előtt a kormánypártiak szerint már nem ül össze a közgyűlés. A pályázat beadási határideje május 5., amit egyébként már a főváros kérésére halasztottak el április 11-ről. A főváros így csak akkor tud indulni a pályázaton, ha május 5-én rendkívüli ülést tart - jegyezték meg a képviselők.

A Fővárosi Közgyűlés délutáni munkája során a kormánypártok egyfős többsége nem volt meg, mivel egy szocialista képviselőnő, aki április elején szült, a délutáni időszakban már nem vett részt a testület munkájában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását