2024. május 3. - Tímea, Irma

Európa kisebbségei egyesüljetek!

Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup Tabajdi Csaba elnök vezetésével együttes ülést tartott az Európai Népcsoportok Föderális Uniójával (FUEN) Strasbourgban.
2008. április 24. csütörtök 20:16 - Hírextra

A FUEN egy 1949-ben alakult, mára a nemzeti kisebbségek 84 tagszervezetét tömörítő nem-kormányzati szerv, amely jelentős szerepet játszik az őshonos, nemzeti kisebbségek európai szintű érdekvédelmében.

Az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek képviselőinek részvételével lezajlott találkozón Tabajdi Csaba, az Intergroup elnöke, Hans Heinrich Hansen a FUEN elnöke, Michl Ebner, az Intergroup társelnöke és Aleksander Studen-Kirchner az FUEN ifjúsági szervezetének (YEN) elnöke aláírták a Nemzeti Kisebbségek és Regionális Nyelvek Európai Együttműködési Fórumának alapító nyilatkozatát.

A Fórum rendszeres, nyitott platformot kínál az európai nemzeti kisebbségek képviselői, nemzetközi szervezetek, nem-kormányzati szervek és kisebbségvédelemmel foglalkozó szakemberek számára. Tabajdi Csaba kiemelte a Fórum nyitottságát olyan fontos partnerszervezetek irányába, mint a Project on Ethnic Relations (PER), SENCE és a Ritkán Használt Nyelvek Európai Irodája (EBLUL), amelyekkel a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup eddig is szorosan együttműködött. A Fórum évente kétszer fog ülésezni, az első találkozóra 2008 őszén kerül sor.

Hans Heinrich Hansen elmondta, hogy a Fórum megalakítása egy stratégiai együttműködés újabb fontos lepése, amelynek célja, hogy Európa 45 államában élő 337 őshonos, nemzeti kisebbségeinek majd 105 millió tagját európai szinten jelentőségüknek megfelelően kezeljék.

"Az európai kisebbségek ügye nem kap elég figyelmet, ezért is fontos, hogy minden, a kisebbségek érdekeiért munkálkodó szereplő összefogjon. Nem szabad elapróznunk erőinket!" - emelte ki az Intergroup elnöke. Továbbá kihangsúlyozta, hogy a Fórum megalakítása fontos lépés a távlati cél: egy valódi európai kisebbségi parlament megalakítása felé. "Európa kisebbségei egyesüljetek!" - zárta az ülést Tabajdi Csaba.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását