2024. április 28. - Valéria

A Jogi Segítségnyújtás Napja

A Jogi Segítségnyújtó Szolgálat létrejöttének negyedik évfordulója alkalmából az Igazságügyi Hivatal – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – az idei évben is megrendezi a Jogi Segítségnyújtás Napját.
2008. április 24. csütörtök 11:33 - Hírextra
E szakmai konferencia keretében a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat eddigi munkájának bemutatása, az eredmények ismertetése mellett, a konferencia meghívott előadói között holland és horvát szakemberek számolnak be hazájuk jogi segítségnyújtási tapasztalatairól, továbbá elismerések átadására is sor kerül a jogi segítségnyújtás területén végzett kimagasló és magas színvonalú tevékenység megbecsüléseként.

A szociális helyzetük miatt rászorult állampolgároknak jogvitáik megoldásához az állam ma már egy komplex jogi segítségnyújtási rendszer keretében kínál szakszerű segítséget, és nyújt támogatást:

• A rászorulók peren kívüli ügyekben már 2004. április 1-jétől jogi segítő (főként ügyvéd) közreműködésének engedélyezését kérhetik a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatnál. A jogi segítő tanácsot adhat és beadványt szerkeszthet – a kérelmező jövedelmétől függően – ingyenesen, vagy kedvezményes díj megfizetése mellett.

• 2008. január 1-jétől polgári és büntető eljárásokban a pártfogó ügyvédet is a Szolgálat biztosítja a szociálisan rászorult perbeli felek, illetőleg a sértett, magánvádló, magánfél, egyéb érdekelt, és a pótmagánvádló részére. A párfogó ügyvédet a kérelmező maga választhatja ki és hatalmazza meg a jogi segítői körből, kirendelésre csak kivételesen kerülhet sor.

A Szolgálat növekvő ügyfélszám mellett, egyre ismertebb intézményként folytatja tevékenységét. A várakozásnak megfelelően az ügyfelek leggyakrabban a mindennapi megélhetésüket közvetlen érintő kérdésekben fordultak a szolgálathoz.

• Peren kívüli ügyekben az elmúlt négy évben összesen 136 173 ügyfél fordult a szolgálathoz, ezek közül 32 744 ügyfél jogi segítőhöz (ügyvédhez) fordulhatott a jogi problémájának megoldása érdekében. A fennmaradó, mintegy 102 668 ügyfél ügyfélszolgálati tájékoztatásban részesült.

• 2008. január 1-je óta mintegy 800 ügyfél fordult a Szolgálathoz pártfogó ügyvéd iránti kérelemmel, ebből 709 esetben a Szolgálat engedélyezte a támogatást, vagyis az ügyfelek pártfogó ügyvédi képviseletet kaphattak a bíróság előtt folyamatban lévő perükben.

A jogi segítői névjegyzékbe bejelentkezett jogi segítők száma jelenleg közel 500 (döntő többségük egyéni ügyvéd vagy ügyvédi iroda).

A most hatályba lépő változások nem jelentik a jogi segítségnyújtás reformjának befejezését; a folytatással kapcsolatos feladatokról szóló 2179/2007. (X. 10.) Korm. határozat előírja a kirendelt védői intézményre és az egyes közigazgatási hatósági eljárásokra vonatkozó új típusú jogi képviselet bevezetésének előkészítését.

Budapest, 2008. április 24.

Kiadó: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását