2024. május 2. - Zsigmond

NKA: az internetadó a technológiai fejlődést követi

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a technológiai fejődést követi, amikor a járulékbevételét érintő törvénymódosítás keretében az internetszolgáltatások járulékoltatását tervezi - mondta Harsányi László, az NKA elnöke az MTI-nek szerdán.
2008. április 23. szerda 17:04 - Hírextra

Az elnök erről annak kapcsán beszélt, hogy az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottsága szerdai ülésén a gazdasági tárca képviselőjével egyetértésben azt javasolta, hogy a törvénymódosításból kerüljön ki az "internetadó".

Harsányi László leszögezte: a módosítással a kormánydöntéshez tartja magát az NKA, ennek nyomán pedig mintegy harminc termék és szolgáltatás kerülne ki a járulékoltatási körből, egy-két új, az utóbbi években a kulturális termékek közvetítésében sokkal fontosabbá vált áru után pedig járulékot kellene fizetni.

Számos kulturális termék és program ma már nem a hanglemez és magnószalag útján, hanem az interneten keresztül jut el a fogyasztókhoz - mutatott rá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: elismerik, hogy az infokommunikációs piac kultúratermelő is egyben, éppen ezért, amennyiben a változás bekövetkezik, és ebből az NKA-nak pótlólagos bevétele származik, akkor 300-400 millió forintot juttatnak vissza támogatás formájában az internetes, illetve digitális fejlesztésekre.

A kutatások egyébként azt mutatják, hogy Magyarországon az internet-hozzáférés terén tapasztalható elmaradást nem az árak, hanem az attitűdök okozzák - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a megkérdezettek kevesebb mint húsz százaléka nyilatkozik úgy, hogy a költségek miatt nincs internet-hozzáférése.

Harsányi László kiemelte: a 0,8 százalékos járulékkal számolva egy hónapban egy fogyasztónak átlagosan 20-80 forinttal kéne többet fizetnie az internetért, ráadásul a szolgáltató dönt, hogy ezt a pluszköltséget a fogyasztóra hárítja-e.

Megjegyezte: más országokban azért nem ismerik az "internetadót", mert máshol nem létezik kulturális járulék, Magyarország kultúrafinanszírozása azonban 1993-ban ebbe az irányba indult el, és nem más szolgáltatások koncesszióba adása felé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását