2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Itt a mesterséges hús

Egy millió dolláros díjat ajánlott fel az első, kereskedelmi forgalomban hozzáférhető laboratóriumi hús előállításáért az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (PETA) elnevezésű amerikai állatvédő szervezet.
2008. április 23. szerda 10:59 - Hírextra
A szervezet vezetői úgy vélik, a laboratóriumban készített hús úgy elégítené ki az ember étvágyát, hogy közben nem kellene ártania az állatoknak.
    "Sokan csodálkozva szereznek tudomást róla, hogy a PETÁ-t érdekli a laboratóriumi hústermelés, de legyőztük a húsevéssel szembeni ellenérzésünket egy olyan áttörés érdekében, amely sokkal jobb világot teremt az állatok számára" - mondta Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke.
    Az állatvédő szervezet honlapján is megtalálható felhívás annak a tudósnak helyezi kilátásba az egymillió dolláros díjat, aki elsőként dolgozza ki a laboratóriumi húselőállítás módszerét.
    "Az in vitro hústermelés állati őssejteket használna fel, amelyek a megfelelő közegbe helyezve növekednének és szaporodnának" - áll a PETA honlapján olvasható kiírásban. Az eredmény az igazi húshoz hasonló lenne, főzhető és ehető.
    A feltételek között szerepel még, hogy akkora mennyiségben kell előállítani a húst, hogy elegendő legyen az Egyesült Államok legalább tíz államában való forgalmazásra, ráadásul a csirkehús árával versenyképes összegért.
    A pénzkifizetés előtt a kutatónak igazolnia kell egy "ízbizottság" előtt, hogy a létrehozott hús ízében és állagában nem különböztethető meg a szokványos csirkehústól.
    A kiírás szerint 2012. június 30-ig kell forgalomba hozni a mesterséges húst, egyúttal a díjra pályázó kutatónak igazolnia kell azt is, hogy minden államban, ahol kapható, legalább 45 kilogrammot megvettek belőle a fogyasztók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását