2024. május 8. - Mihály

A radon felel rengeteg tüdőrákosért

A radon felelős a tüdőrákos megbetegedések 3-14 százalékáért, ezért radikálisan, egy tizedére kell csökkenteni e radioaktív gáz megengedett mennyiségét a lakóházakban.
2009. szeptember 22. kedd 20:07 - HírExtra
A radon színtelen, szagtalan radioaktív gáz, amely az urán bomlása során képződik, s a házak alapzatában, a pincében lévő repedéseken keresztül szivárog be a házakba. Magasabb lehet a radonkoncentráció a bányákban, barlangokban, valamint a vízkezelő létesítményekben.

"A világ több országában a radon a dohányzás után a második leggyakoribb kiváltó oka a rosszindulatú tüdődaganatoknak. A legtöbb radon által kiváltott tüdőrákos esetben a pácienst a lakóépületben jelenlévő radioaktív gáz alacsony vagy közepes nagyságú adagja betegítette meg" - hangsúlyozta Maria Neira, a WHO közegészségügyi és környezeti részlegének igazgatója.

Mint Maria Neira kifejtette, a több országra, egyebek közt az Egyesült Államokra, Franciaországra, Kanadára, Kínára, Nagy-Britanniára és Németországra kiterjedő WHO-felmérés szerint a rosszindulatú tüdődaganatok 3-14 százalékáért a radon tehető felelőssé.

A WHO-kiadvány szerint kimutatható, hogy a radon okozza olyan személyeknél a tüdőrákot, akik sohasem dohányoztak. A dohányosoknál, vagy olyan személyeknél, akik korábban dohányoztak a kockázat még magasabb a nikotin és a radon összetevődő káros hatása miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint szigorúbb szabványokat kell alkalmazni az új épületek esetében, s programokat kell indítani a már meglévő házakban a radonszint csökkenése érdekében. A radon maximálisan megengedett szintje köbméterenként 100 becquerel lehet. (Becquerel - Bq a radioaktív sugárforrás aktivitásának mértékegysége). A WHO 1996-os ajánlása szerint még 1000 Bq volt megengedett köbméterenként.

Amennyiben egy ország nem képes eleget tenni az új követelményeknek, köbméterenként 300 becquereles szintre kell törekedni. A WHO szerint köbméterenként 100 becquerelenként 16 százalékkal növekszik a tüdőrák kialakulásának kockázata.
Ferid Shannoun WHO-szakértő szerint már több ország szigorította szabványait, amelyek köbméterenként 200-400 Bq-t engedélyeznek.

A radonszint egyébként igen egyszerűen és olcsón csökkenthető, csupán be kell tömni a falak és a padlózat réseit, s javítani az épületek szellőzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását