2024. május 5. - Györgyi

Begyűrűződött a politika az Akadémiára is?

Solymosi Frigyes szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jövendőbeli elnökének támogatást és tekintélyt tudományos munkássága és nem a politikai tevékenysége adhat; az akadémikus a Népszabadság szerdai számában közzétett véleményében felteszi a kérdést
2008. április 23. szerda 15:04 - Hírextra
Az MTA-nak mintegy 360 tagja van. "Aligha állíthatja bárki, hogy ebből a jeles társaságból nem találhatunk olyan tudóst, aki mentes a szoros pártkötődéstől, aki az elnökkel szemben tanúsított követelményeknek, elvárásoknak minden tekintetben megfelel, és akivel bármelyik kormány és miniszterelnök minden rossz érzés, előítélet nélkül leülhet tárgyalni" - írta Solymosi Frigyes, aki tagja az Európai Tudományos Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének.

Mint rámutatott, az intézmények közül ma az MTA-nak van a legnagyobb hitele a lakosság körében. "Ezt az elismerést a tudóstestület feltehetően nem csupán a kutatók eredményeivel érte el (...), hanem sokkal inkább azzal, hogy az Akadémia távol maradt az elmúlt évek egyre szélesedő, önpusztító politikai csatározásaitól".

Solymosi Frigyes szerint megértéssel kell fogadni, ha a tudósok közül néhányan elhivatottságot éreznek aktív politikai szerepvállalásra. "Tiszta szívből kívánom, hogy a politikai vetélkedésben aktív szerepet vállaló akadémikus társunk - pártjának sikere esetén - újból elnyerje az ambícióját kielégítő és szakértelmének megfelelő miniszteri tárcát" - írta.

Mint az írásban olvasható, az MTA elnökének kizárólag a magyar tudományosság érdekeit kell szem előtt tartania; harcolnia kell a hazai kutatás versenyképességért, a nagyobb támogatásért, függetlenül attól, hogy ez mennyire van összhangban a pártok elképzeléseivel.

"Mindebben akkor lehet sikeres, ha a kormány elfogadja őt tárgyalópartnerének, ha semmiféle nyílt vagy burkolt ellenérzés nincs bennük egymás iránt" - fogalmazott Solymosi Frigyes, majd azt a kérdést tette fel: "na de, hogy lenne képes sikerrel tárgyalni a kormány vezető politikusaival az, aki megválasztása előtt egy ellenzéki parlamenti párt parlamenti képviselőjeként vagy valamilyen magas rangú tisztségviselőjeként a kormány megbuktatásán fáradozott?"

Solymosi Frigyes - mint írta - nem hiszi, hogy a magyar tudományosságnak és az MTA-nak hasznára válna az "efféle feszült kapcsolat".

Szántay Csaba akadémikus, a jelölőbizottság elnöke március 10-én közölte, hogy az Akadémia elnöki posztjára hárman jelöltek.

Így Pálinkás József tanszékvezető egyetemi tanár, a Fidesz parlamenti képviselője, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere, Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, valamint Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását