2024. április 28. - Valéria

Páciensbarát szerrel a rossz vérnyomás kezelhető?

Magyarországon húsz centrumban hatszáz pácienst mértek fel az ONTARGET tanulmány, az egyik legnagyobb betegszámú nemzetközi klinikai vizsgálat keretében, amely egy vérnyomáscsökkentő terápia szív- és érrendszeri védőhatását kutatta - mondta Keltai Mátyás,
2008. április 22. kedd 07:05 - Hírextra
Új perspektívát nyit a magas vérnyomás következtében kialakuló szív- és érrendszeri szövődmények, például a szélütés, vagy a szívroham megelőzésében az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán nyilvánosságra hozott ONTARGET vizsgálat eredménye. A vizsgált gyógyszeres terápia a verőerek összehúzódását gátolja, ezáltal éri el a kiemelten hatékony és hosszú ideig tartó vérnyomáscsökkentő hatást.

A tanulmány öt évig tartott és 100 ezer fölötti betegévet vizsgált. Negyven ország mintegy 700 egészségügyi centrumában 25 620 ember vett részt a felmérésben. A kutatás eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált (telmiszartan hatóanyagú) gyógyszeres terápia a nem magas vérnyomásos és a magas vérnyomásos emberek esetében is megelőzheti minden ötödik súlyos szív- és érrendszeri esemény, például a szívinfarktus és a szélütés bekövetkeztét.

Kiderült, hogy a terápia a hatékony vérnyomáscsökkentésen túl a páciensek számára sokkal jobban tolerálható, mint a hasonló kezelési eljárások. Nincs olyan mellékhatása, mint a köhögés és a vizesedés, mely a vérnyomáscsökkentésre alkalmazott másik típusú szereknél, az úgynevezett ACE-gátlóknál a páciensek 15-20 százalékánál megakadályozza a szer szedését. Ennek köszönhetően a betegek nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére, ritkább a terápia felfüggesztése.

Magyarországon a születéskor várható élettartam férfiaknál nyolc, nőknél hat évvel marad el az európai átlagértéktől, és az évi mintegy 130 ezer haláleset felét okozzák a keringési rendszer zavarai. A szív- és érrendszeri halálozás mintegy 45 százalékkal nagyobb az Európai Unió átlagánál. Minden nyolcadik percben hal meg egy magyar állampolgár kardiovaszkuláris betegség következtében.

A magas vérnyomás az erek állapotán keresztül az ember több szervét károsíthatja az évek során - mondta Ábrahám György, a Szegedi Tudományegyetem szakembere. A kardiovaszkuláris kör azonban megszakítható a megfelelő gyógyszeres terápiával, melyből az új kutatási eredmény alapján már kétfajta, hatásában egyenértékű áll rendelkezésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását