2024. május 2. - Zsigmond

Ne a kurvák és a drog miatt jöjjenek!

Amszterdam vissza akarja nyerni valódi azonosságát, nem akar a prostitúció és a drog fővárosa lenni. Az év elején a híres-hírhedt vöröslámpás negyed 900 szexkirakatából 350-et bezárattak a hatóságok, s időközben bizonytalanná vált a nem kevésbé nevezetes
2008. április 22. kedd 10:01 - Hírextra

Március elején az igazságügy-miniszter bejelentette, hogy betiltják a kannabiszmag és az otthoni termesztéséhez szükséges kellékek árusítását. Csak a városközpontban 70 olyan kávézó működik, ahol eddig legálisan lehetett "füvezni". "Azzal kezdték, hogy megtiltották az alkoholos italok árusítását és 2009-ig megtiltják a hasis és a marihuána füstölését a helyiségeikben. Öt éven belül mindannyian eltűnünk" - panaszkodott egy tulajdonos a La Repubblica című olasz lapnak. Az ő üzletében egy szelet, "space cake" néven ismert marihuánás tortaszeletet 5 euróért adnak, a "füvek" közül 15 euró az ára 1,7 gramm Jack Flash vagy Super Afgan marihuánának, míg a 2,7 grammos Blue Berry-t 25 euróért adják.

Amszterdam polgármestere, Job Cohen szerint "sokan úgy gondolják, hogy a vöröslámpás negyed megőrzésre méltó romantikus hely. De ha létezett is valaha, az effajta romantika régen elmúlt. A prostitúció és a coffee-shopok koncentrációja vonzza a bűnözést és nem lehet szemet hunyni a nők kihasználása, az emberkereskedelem és a pénzmosás felett" - hangsúlyozta a város első embere.

A taktika: ritkítani, kitelepíteni az ilyen intézményeket és ellenőrizni, ami megmarad belőlük. Ennek jegyében zárták be a Yab Yumot, a híres luxusbordélyt és helyeztek vád alá pénzmosásért hármat a hat nagy lokál- és szexkirakat-tulajdonosok közül.

Egy társaság, amelynek tagjai a város, a kormány, a bankok, és magánszemélyek, 25 millió euróért megvásárolt száz szexkirakatot, helyükön kiállításokat szerveznek és fiatal divattervezők műhelyei kapnak helyet. Működik már itt egy női holmikat árusító üzlet is, amelynek jelmondata: "Mi szoknyákat adunk el, nem nőket".

Annak érdekében, hogy a kitiltott tevékenységek ne térhessenek vissza kiskapukon, a közigazgatás jogot kapott arra, hogy gyanú alapján megvizsgálja, tiszta-e az, aki az úgynevezett "kockázatos szektorokba" akar beruházni.

Kifejező az új logo: "I, Amsterdam, amelyben az "I am"-et (én vagyok) vörössel írták. Azt akarja hirdetni, hogy ez lesz a város igazi arca, nem a szexkirakat és a coffee-shop.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását