2024. május 4. - Mónika, Flórián

Május végéig lezárulhatnak a vízumtárgyalások

Május végéig lezárulhatnak a magyar-amerikai vízumtárgyalások, a megállapodáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet - mondta a Külügyminisztérium államtitkára kedden az MTI-nek.
2008. április 22. kedd 13:20 - Hírextra
Május végéig szeretnénk befejezni a tárgyalásokat, addigra meglenne a megállapodások tényleges szövege. Miután adatvédelmi, emberi jogi ügyekről van szó, nyilvánvaló, hogy mi törvénnyel fogjuk ezt a megállapodás-csomagot kihirdetni - mondta Horváthné Fekszi Márta.
Kifejtette: amennyiben a parlament még június 15-ig elfogadja a törvényt, akkor valószínűleg tartható lesz, hogy Magyarország ez év végén, a jövő év elején csatlakozik az amerikai vízummentességi programhoz.

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, az elmúlt hetekben intenzív tárgyalások folytak a kérdésben. A Budapestre látogató amerikai delegációk tárgyaltak a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőivel is. Emellett a Külügyminisztérium találkozót tervez az amerikai nagykövetség, a parlamenti pártok és az illetékes bizottságok részvételével.

A múlt heti uniós állásfoglalás a kérdésben közös alapot képezhet a tagállamok számára a további tárgyalásokhoz az amerikai vízummentességi programról. Magyarország, megfelelve az uniós kötelezettségeinek folyamatosan tájékoztatja a megbeszélésekről a bizottságot - jegyezte meg Horváthné Fekszi Márta.

Az amerikai-magyar vízummentességi szerződés

alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot március 17-én írták alá Washingtonban.
Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentesség programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel fogadta el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását