2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Buszközlekedésért aggódnak a civilek

Nyílt levélben fordult a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület Kósa Lajos polgármesterhez, illetve a város képviselő-testületéhez, kérve, hogy vonják vissza a helyi buszközlekedésre kiírt pályázatot.
2008. szeptember 24. szerda 11:05 - Hírextra
Az egyesület alelnökei, Vincze János és Móricz Károly szerdai sajtótájékoztatójukon arra kérték a polgármestert, illetve a város közgyűlését, hogy írjanak ki új pályázatot.

A közlekedési mérnököket is soraiban tudó civil szervezet kérését több pontban is megindokolta, miután kiderült, hogy a pályázatra jelentkezett két résztvevő közül az egyiknek, a buszközlekedést jelenleg üzemeltető Hajdú Volán Zrt.-nek a pályázatát tartalmi okok miatt elutasította egy szakértőkből álló bizottság. Ezek után az önkormányzat tulajdonában lévő Debreceni Közlekedési Vállalat Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt. közös konzorciuma maradt az egyetlen jelölt.

A nyílt levél megfogalmazói kifogásolják, hogy a pályázat kiírása előtt az önkormányzat nem vette figyelembe az általuk benyújtott szakmai javaslatokat, illetve véleményeket. A pályázat kiírójának eredetileg elsődleges célkitűzése volt a magas színvonalú autóbuszos közlekedés megvalósítása, ám az egyesület szerint a kiírás után erre semmi garancia nincs. Egy felmérésből, amelyet az egyesület készített, kiderült: az utasok nem a szolgáltatás minőségének javulását várják el elsősorban, a legzavaróbb tényezők között a zsúfoltságot és a járatok ritka közlekedését említették meg.

A megfogalmazók azt is kifogásolják, hogy az önkormányzat nem rendelkezik megfelelő szakmai bázissal, amely a buszközlekedést átvéve megfelelő ellenőrzést tudna gyakorolni a szolgáltatók felett. Ismereteik szerint a DKV Zrt. konzorciumi partnere, az Inter Tan-ker Zrt. jelenleg csak a közlekedési vállalat utastájékoztató berendezését üzemelteti.

A nyílt levél szerint szintén aggályos, hogy a konzorcium olcsóbb szolgáltatást tudna nyújtani úgy, hogy teljesen új járműtelepet és műszaki bázist kell felépítenie. A pályázatban az szerepel, hogy csak az infláció mértékével emelhetők a busztarifák, de az egyesület szerint így nem lehetséges megoldani a buszközlekedést a pályázatban kiírt feltételekkel.

A helyi, autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítás további sorsáról csütörtöki közgyűlésén dönt a debreceni képviselő-testület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását