2024. április 19. - Emma

Magyarország 7 természeti csodája

A füzéri várhegy, a Hévízi-tó, az ipolytarnóci ősmaradványok, a kardoskúti Fehértó, az Őrség, a kerecsensólyom és a parlagi sas érdemelte ki, hogy bekerüljön "Magyarország hét természeti csodája" közé - jelentették be kedden Ipolytarnócon a Föld napja köz
2008. április 22. kedd 17:52 - Hírextra
A "Zöld 7-es" elnevezésű kezdeményezés a Magyar Televízió nevéhez fűződik. Az M2 csatorna Magyarország 30 legféltettebbnek ítélt természeti értékét mutatta be február 2. és április 12. között egy-egy percben, összesen 400 alkalommal; a tévénézők pedig ezek közül választották ki a hét "csodát".

A természetvédelem és a klíma, vagyis a Föld védelme közös felelőssége a politikusoknak a gazdasági élet szereplőinek, és az egyes embereknek egyaránt - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, amikor a "Zöld hetes" díjak mellett Pro Natura-díjakat, illetve Pro Natura emlékplaketteket adott át a Föld napja alkalmából.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés elfogadta a nemzeti éghajlat-változási stratégiát, amely 2025-ig meghatározza, hogy Magyarország mennyivel kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ugyanakkor az a törekvése, hogy 2010-re a száz legnagyobb magyar gazdasági társaságnak is legyen az éghajlatváltozás elleni fellépésről szóló programja - tette hozzá.

Az egyes ember elsőrendű felelőssége pedig az, hogy miként neveli a gyermekeit és miként takarékoskodik az energiával vagy a vízzel - hívta fel a figyelmet a miniszter. Olyan apró dolgokkal is tehetünk egy jobb, lakhatóbb világért, mint amikor például nylonzacskó helyett papírzacskót használunk a bevásárlásnál - tette hozzá.

Legyen meg bennünk a felelősség a Föld iránt, amely veszélyben van - hangsúlyozta Fodor.
Pro Natura díjban részesült Dénes György, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, az őrségi Kerekerdő Alapítvány, Kerényi Attila, a Debreceni Egyetem tanára és Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását