2024. április 25. - Márk

Gazdag kiállítások

Szájról szájra címmel rendeznek reprezentatív kiállítást a bécsi Collegium Hungaricumban az egyik legnagyobb magyarországi kollekció, az Antal-Lusztig-gyűjtemény anyagából. A tárlat, amelyet Eva Maria Waldmann osztrák művészettörténész, a Bécsi Egyetem ok
2008. április 22. kedd 11:56 - Hírextra
A magyarországi magángyűjtemények sorában különleges helyet foglal el az Antal-Lusztig-gyűjtemény, amely közel háromszáz művész több mint háromezer alkotását tartalmazza.

Fónagy Zoltán, a bécsi magyar kulturális intézet igazgatója az MTI-nek előzetesen elmondta, hogy Collegium Hungaricum-beli válogatás, amelynek kurátora Nagy T. Katalin, csupán egy csepp a tengerből, az ötvenes évektől napjainkig terjedő korszakból villant fel egy keveset.

"Mivel a gyűjtemény igen sokféle stílust és művészi attitűdöt képvisel, nehéz röviden meghatározni sajátosságait. A művek egy része arra hivatott, hogy a magyar művészet jellemző iskoláit és irányzatait reprezentálja, minél szélesebb kört átfogva. A művek másik részére azt mondhatjuk, hogy erős érzelmi indíttatású gyűjtőszenvedély eredménye" - fejtette ki az igazgató, hozzátéve: "Az utóbbiak monografikus igényű kollekciók, amelyek egy adott művész teljes életútját képesek bemutatni. Ide sorolható például a mostani kiállításon szereplő művészek közül Anna Margit, Bálint Endre, Kondor Béla, Korniss Dezső, Tóth Menyhért vagy Vilt Tibor. De vannak az élők között is olyanok, akiknek a gyűjtő megkülönböztetett figyelmet szentel, ilyen feLugossy László, Lakner László vagy Ujházi Péter."

A válogatásban láthatók Ország Lili, Schaár Erzsébet, Samu Géza, Csernus Tibor, Gaál József, Gerber Pál, Köves Éva és Tamási Claudia alkotásai is.

Az igazgató megemlítette, hogy míg a magyar gyűjtemények legtöbbjére a festészet dominanciája a jellemző, addig az Antal-Lusztig-kollekcióban nemcsak a szobrászat és a grafika egyenrangú a festészettel, hanem az elmúlt évtizedben megjelent az installáció, a fotó, a videó és a videoinstalláció is.

Beszámolt arról, hogy a "Távoli közelség" mottójú közép-európai ciklus, amely a kortárs művészet közvetítését és a szomszédos országok kulturális párbeszédének előremozdítását szolgálja, az idén harmadszor kerül megrendezésre a lilienfeldi apátságban, és ez alkalommal magyar alkotóművészek munkáit állítja középpontba. (2006-ban Csehország, 2007-ben Szlovákia volt a vendég.)

A kurátor, Carl Aigner, az Alsó-ausztriai Tartományi Múzeum igazgatója nyolc magyar és négy osztrák képzőművész munkáiból válogatta össze a május elsején megnyitásra kerülő tárlat anyagát. A koncepció fontos része volt, hogy különböző generációk alkotásai jelenjenek meg. A kortárs magyar képzőművészetet élvonalbeli alkotók képviselik festményekkel, fotókkal és installációkkal, köztük Csurka Eszter, Fehér László, Gerhes Gábor, Gőbölyös Luca, Imre Mariann, Nádler István, Nemes Csaba és Soós Tamás. Osztrák részről Isabell Kneidinger, Karl Korab, Christian Muthspiel és Erwin Wurm - valamennyien alsó-ausztriai művészek - anyagai lesznek láthatók.

Az ambiciózus "kiállítástrilógia" magyar fejezetét Herbert Novohradsky, a tartományi gyűlés másodelnöke és a Collegium Hungaricum igazgatója nyitja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását