2024. április 29. - Péter

A Föld Napja legyen a cselekvés napja!

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a Föld Napja alkalmából üzenettel fordult a sajtóhoz, amelyben az egyéni és közösségi cselekvés jelentőségére hívta fel a főváros lakosságának figyelmét.
2008. április 22. kedd 10:44 - Hírextra

Emlékeztetett rá, hogy a Magyarországon 1990 óta megrendezett Föld Napját nagyon sokan még ma is tiltakozási eseménynek tekintik: tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A Föld Napjának azonban - fejtette ki - a cselekvés napjának kell lennie. "Nemcsak - és nem elsősorban - a környezetpusztításra illetve következményeire, hanem az egyén és közösség felelősségére s cselekvési lehetőségeire kell felhívni a figyelmet.

Amint kétségtelen, hogy egyszerűbb szeretni általában az embereket, mint konkrétan a saját szomszédságot - éppúgy igaz, hogy könnyebb pálcát törni mások károkozása felett, mint úrrá lenni saját hibáinkon, változtatni szokásainkon.

Úgy tűnik, könnyebb és népszerűbb az Amazonas esőerdeinek védelméért síkraszállni, mint az elhasznált elemeket rendszeresen a kukába hajító szomszédokkal vitába keveredni.
A Föld, a környezet és az emberiség jövőjének védelme egészen apró - s napi - tetteken keresztül valósul meg.

Olyan egyszerű döntéseken áll vagy bukik, mint például, hogy a hagyományos faceruzák helyett hajlandó-e inkább töltőceruzákat, golyóstoll helyett töltőtollat, spray helyett golyós dezodort használni az ember, vagy időben megbőrözteti-e a csöpögő csapot.

Azon múlik - egyebek mellett -, hogy hajlandó-e kényelméből áldozni az ügyre: gépjármű nélkül közlekedni néha, vagy pár száz métert elgyalogolni a papírral és PET-palackokkal a szelektív hulladékgyűjtőkig? Azon, hogy vállalja-e például a - nemcsak a pénztárcáját, hanem a kisebb CO2 kibocsátás révén a levegő minőségét is javító - fűtéskorszerűsítés és szigetelés munkálatait, s áldoz-e az energiatakarékosság más formáira.

Budapest - épp a szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatának növekvő népszerűsége bizonyítja - szerencsére egyre több környezettudatos polgárával büszkélkedhet."

Hagyó Miklós Budapest városvezetése nevében minden fővárosinak köszönetet mond, aki az elmúlt esztendőben lakóövezete szépítésében, megtisztításában, a szelektív hulladékgyűjtésben és más, a közvetlen és tágabb környezetének védelmét szolgáló tevékenységek kezdeményezője, részese volt.

A főpolgármester-helyettes azt kéri a budapestiektől - egyénektől, közösségektől és szervezetektől -, hogy április 22-én, a Föld Napjáról olyan tevékenységgel emlékezzenek meg, amellyel tevőlegesen s közvetlenül járulnak hozzá a környezeti állapotok javításához, illetve olyan felvilágosító tevékenységgel, amely rávilágít arra: mit tehetnek az emberek mindennapjaik során környezetünk védelmében.

Szervezzenek például - javasolja Hagyó Miklós - hulladékgyűjtési, erdőtakarítási környezetszépítési, faültetési akciókat, s környezetvédelmi fórumokat, hogy a Föld Napjának ne csak 24 órás hatása legyen.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ő maga hosszú évek óta a Föld Napján mindig fákat ültet. Tavaly a Ludovika térnél, az Orczy-kertben, idén - szocialista politikustársaival a Köztársaság téren.

"Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy milyen környezetet: milyen Földet és milyen Budapestet hagyunk utódainkra. Minden Földlakónak a saját környezetében kell először is rendet tennie. Ha ott, a saját mikrokörnyezetében megteremti a fenntartható fejlődést, a természeti harmóniát, akkor elégedett lehet - megtette mindazt, ami elvárható."

Ezért kell (és nem csak április 22-én!) cselekednünk - mondta Hagyó Miklós.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását