2024. április 27. - Zita

Tönkrement a fiú a pszichiátrián

Eredetileg drogfogyasztás miatt került K. Róbert a Jahn Ferenc kórház pszichiátriájára – ezen kívül más baj nem volt vele. Az elkövetkező években több alkalommal kezelték újra és újra a pszichiátrián, ahol egyre rosszabb állapotba került.
2008. április 21. hétfő 14:59 - Hírextra

Egy közeli családtag halála miatt a fiú búskomor lett, így a pszichiátrián 10 alkalommal elektrosokkolták. Állapota innentől kezdve folyamatosan romlott; krónikus osztályra helyezték, ahol most már 17 hónapja szinte folyamatosan az ágyhoz kötözve tartják, agresszív viselkedésre hivatkozva. A fiú mostanra gyakorlatilag már tönkrement.

Az édesanya elkeseredésében egy pszichiátriai visszaélések feltárásával foglalkozó alapítványhoz fordult, amely az eset dokumentálása után panasszal fordult az illetékes hatóságokhoz. Az ÁNTSZ vizsgálata (amelynek során egy másik pszichiáterrel vizsgáltatták meg az ügyet) megállapította, hogy minden rendben volt, a kezelések a szakmai szabályok betartása szerint történtek.

– Ez utóbbi megállapítás – mondja az alapítvány vezetője, Dobos János – még riasztóbb, mintha szakmai szabályszegést találtak volna. Az csak az egyik dolog, hogy a fiút elektrosokkolták (amiről az emberek nagy része azt gondolja, embertelensége miatt már évtizedek óta betiltották), de ami még fontosabb kérdés: hogy lehet az, hogy olyan kezelések kapnak állami támogatást, amelyek szabályosan alkalmazva tönkreteszik a páciens életét?

A rendőrségi vizsgálat először szintén nem talált mulasztást, ám a közelmúltban az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el az ügyben.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány tapasztalatai szerint egyáltalán nem ritkaság, hogy a páciensek a pszichiátriai kezelést követően tönkremennek; az alapítvány több mint egy évtizedes hazai munkája során számos hasonló esettel találkozott már.

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

További információ: www.emberijogok.hu

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását