2024. április 25. - Márk

Átadták a megújult Emlékkertet Debrecenben

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton Debrecenben a Református Nagytemplom mögötti Emlékkertet, Romkertet és a Verestorony épületét, felújításukra 200 millió forintot költött az önkormányzat az összesen 1,9 milliárdos belvárosi rehabilitáció keretében.
2010. november 27. szombat 22:58 - HírExtra
Kósa Lajos (Fidesz) polgármester az átadáson elmondta: az utóbbi 30-40 évben szó szerint is "romkertté" vált terület visszakapta eredeti formáját. A közparkot kovácsoltvas kerítéssel vették körül, és kicserélték a növényzetet is. Megújultak a járdák, új utcabútorokat helyeztek el, a tér világításáról pedig impozáns kandeláberekkel gondoskodnak.

A Nagytemplom helyén korábban álló épületek - a Szent András templom, az András-templom, és a Verestorony - megmaradt falainak feltárását is elvégezték. Az emlékeket egy külön kiállítótérben látogathatják az érdeklődők, a torony pedig üvegtetőt kapott. Az északi kápolna helyreállítása során újrafaragták a nevezetes Sárkányos kaput is - mutatta be a polgármester a beruházás eredményeit.
Igyekeztek a terület eredeti, századfordulón látott formáját visszavarázsolni - tette hozzá, megemlítve, hogy elővigyázatosságból esténként lezárják a látogatók elől a létesítményeket.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az átadáson rámutatott: a park után hamarosan befejeződik a Nagytemplom belső felújítása is, ezt a Református Kollégium felújítása követi majd. A püspök örömét fejezte ki amiatt, hogy végre a Nagytemplom épülete is jobban látható, könnyebben körbejárható lett.

Debrecen belvárosának rehabilitációjára összesen csaknem 1,5 milliárd forintos uniós és állami támogatást nyert el az önkormányzat. A korábban befejezett, sétálóutcává alakított Hal közt és a most átadott parkot a program keretében az új belvárosi ifjúsági közösségi ház kialakítása és a nyugati tehermentesítő kiskörút megépítése követi. Az ünnepség után Kósa Lajos és Bölcskei Gusztáv átadták a város főterén a mindenki karácsonyfáját és felkapcsolták a hagyományos belvárosi karácsonyi díszkivilágítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását