2024. május 5. - Györgyi

Jövőre rosszabbul fogunk élni, mint egy éve?

A Fidesz szerint jövő évben tovább mélyül a szociális válság, az emberek még nehezebben fognak élni. Erről a Fidesz szóvivője beszélt szerdán Budapesten, azt követően, hogy a pénzügyminiszter tájékoztatást adott a jövő évi költségvetési törvény tervezetér
2007. szeptember 26. szerda 20:03 - Hírextra

"A folyamatokat, a kormány gazdaságpolitikáját és döntéseit elnézve sajnos ki kell jelenteni, hogy 2008-ban tovább mélyül a szociális válság, 2008-ban az emberek még nehezebben fognak élni, mint éltek idén" - fogalmazott Szijjártó Péter reagálva Veres Jánosnak, a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott szavaira.

A pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 2,8 százalékos GDP növekedés, 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz, pénzügyi szemléletben a deficitet 1.240 milliárd forint.

A jövő évi költségvetés szigorú és feszes, de további megszorításokra már nincs szükség - mondta Veres János. Hozzátette, 2008-ban a fogyasztás szerény mértékben, 0,4 százalékban emelkedik. Elmondta azt is, hogy a GDP-arányos államadósság 2007-ben várhatóan 65,6 százalék lesz, jövőre pedig 66,1 százalékra módosul. A pénzügyminiszter kitért arra, hogy a 2008-tól bevezetendő adóváltozások az adózás egyszerűsítését és egységesítését szolgálják, szélesebb adóreformot csak 2009-től tervez a kormány.

Szijjártó Péter úgy vélte, a jövő költségvetés tervezésekor a kormány ugyanazt az utat járja be, mint 2006 tavaszán, hiszen megint nem a valóságról, nem az emberek által érezhető valós körülményekről beszél. Hozzátette: a kormány megpróbál "varázsolni" néhány makrogazdasági adatot, hogy ezzel leplezze a valóságot, leplezze azt, hogy mi vár valójában jövőre az emberekre.

A szóvivő szerint a kormány a kommunikáció szintjén azt sulykolja, hogy jövőre nem lesznek megszorítások. Mint mondta, ehhez képest az élelmiszerárak "rendkívül jelentős" emelkedése várható, ami minden magyar családot érinteni fog. De "elementáris" mértékben nőnek a rezsiköltségek is, hiszen a kormány privatizációs döntése miatt a vízdíj drasztikusan emelkedni fog, és villany- és gázár tarifájának növekedésével is számolni kell - közölte. Úgy vélte, mindez még tovább fogja nehezíteni a családok életét.

Szijjártó Péter szerint a kormány nem hozta meg azokat a döntéseket, amelyek hatására a gazdaság fellendülhetne, nincsenek olyan döntések, amelyek hozzájárulnának a munkahelyek teremtéséhez.

"Szó sincs a jövő évi költségvetés kapcsán adócsökkentésről, az emberek adóterhelése növekedni fog", dacára annak, hogy a koalíció mindkét pártja az adócsökkentés pártjaként határozza meg magát - közölte a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását