2024. május 18. - Erik, Alexandra

EP-választás: Ellenőrzik az ajánlásokat

Az Országos Választási Iroda (OVI) informatikai támogatással is ellenőrzi a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson indulni kívánó pártok ajánlásainak érvényességét.
2009. május 9. szombat 10:05 - HírExtra
A pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük ahhoz hogy indulhassanak az EP-választáson, ezt a megadott határidőig, május 8-án 16 óráig 10 párt - köztük kettő-kettő közös listát állítva - tette meg.

Ebből négy lista - a Jobbik, az MSZP, az SZDSZ és az MDF - ajánlásainak érvényességét már ellenőrizte az OVI, a többi - a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listájára adott - ajánlások ellenőrzésével vasárnapig kell végeznie az irodának.

Az ajánlások ellenőrzésében csaknem száz köztisztviselő vesz részt, és minden ajánlószelvényt tételesen ellenőriznek. Először azt vizsgálják, a benyújtott ajánlások formailag megfelelőek-e, vagyis hogy az ajánlószelvény nem másolt-e, van-e rajta saját kezű aláírás és minden adatot kitöltöttek-e rajta.

Gyakori hiba, hogy az ajánló a 11 jegyű személyi azonosítója helyett a személyiigazolvány-számát tünteti fel az ajánláson, vagy nem írja alá az ajánlást. Ezek az ajánlások érvénytelenek.

Ezt követően az informatikai rendszerben az ajánló személyi száma alapján ellenőrzik a formailag megfelelő ajánlószelvények többi adatának (név, lakcím, anyja neve) valóságtartalmát. Ellenőrzik azt is, hogy az ajánlónak van-e választójoga.

Érvénytelen az ajánlás, ha a választópolgár ajánlószelvényen feltüntetett lakóhelye nem egyezik a lakcímnyilvántartásban szereplővel, ha hibásan tüntette fel a saját nevét, vagy ha rosszul írta le a személyi azonosítóját.

A választási törvény szerint minden választópolgár csak egy érvényes ajánlást tehet, ezért az informatikai rendszer kiszűri azokat, akik több ajánlást is tettek. Többes ajánlás esetén a rendszer visszamenőlegesen is érvényteleníti az ajánlásokat. Így elvileg előfordulhat, hogy egy adott párt ugyan összegyűjtött és leadott 20 ezer érvényes ajánlószelvényt, ám később mégis 20 ezer alá csökken az érvényes ajánlásainak száma, ha más párt később leadott ajánlásai között azonosakat találnak. A pártok ennek tudatában vannak, ezért törekednek arra, hogy a szükségesnél több ajánlószelvényt gyűjtsenek össze, illetve adjanak le.

Az ajánlások ellenőrzésére azok leadásától számítva három napja van az OVI-nak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását