2024. április 27. - Zita

Tüntetés a Parlamentnél: friss infók

Ma délben a Kossuth téren gyűlést szerveznek azok a civil szervezetek, akik előrehozott választásokat követelnek. Fricz Tamást, a gyűlés főszervezőjét nem sokkal az esemény előtt sikerült utolérnünk.
2009. április 14. kedd 11:15 - Pénzes Dávid
A Civil Összefogás Fórum április 5-én hívta először életre azt a tiltakozó akciót, aminek a célja az előrehozott választások kikövetelése volt. Akkor a tömeg megtöltötte a Hősök terét, sőt a Szépművészeti Múzeum lépcsői is tele voltak a szimpatizánsokkal. Egyes hírek szerint százezren vettek részt a megmozduláson, mások több tízezerre becsülték a tömeget.

Párhuzamos események


Az akció időpontja sem volt véletlen. Április 5-én tartotta ugyanis a Budapesti Kongresszusi Központban a Magyar Szocialista Párt rendkívüli közgyűlését. Míg a tömeg a Hősök terén új választást követelt, addig a szocialista vezérkar elnökcserét hajtott végre, Gyurcsány Ferenc helyett Lendvai Ildikót ültette a pártelnöki székbe, majd 91 százalékos arányban megszavazták Bajnai Gordon kormányfő-jelöltnek.

A Hősök terén közben Makovecz Imre, Fricz Tamás, Szilágyi György, Jakab István, Bíró Ildikó és mások Bajnai ügyeiről beszéltek, különös tekintettel a Hajdú-Bét tönkremenetelével kapcsolatos furcsaságokra. Az MSZP lezárásként eldalolta az Internacionálét, a tömeg pedig újabb demonstrációt hirdetett meg.

Főszerepben a Kossuth tér

E gyűlésnek azt a napot jelölték meg, mikor Bajnai Gordon jelenlegi gazdasági miniszter országgyűlési választások nélkül, belső puccsal kerül Gyurcsány Ferenc helyére. A jelenlegi forgatókönyv szerint ez az Országgyűlés keddi ülésnapján folyhat le. A Civil Összefogás Fórum a módszer elleni tiltakozásként a Kossuth térre dél 12 órára hívta össze az embereket.

Fricz Tamás, politológus, aki már többször is kinyilvánította véleményét az előrehozott választások szükségességéről, a megmozdulás egyik fő szervezője. A HírExtra kedden délelőtt érte utol. Fricz elmondta, az első programpont egy órakor lesz, mikor is a tüntetők vezetői azt a petíciót nyújtják át az Országgyűlésnek, amit Szili Katalin házelnök egyszer már nem engedett felolvasni a parlamenti vitában. Fricz elmondása szerint Semjén Zsolt veszi majd át a szöveget és ő is fogja felolvasni a plenáris ülésen saját vezérszónoklatában.

Három órakor a tüntetők egy-egy küldöttsége indul a tévéhez és a rádióhoz, ahol szintén ennek a petíciónak a lerövidített formáját, egy kiáltványt szeretnék átadni, hogy a közszolgálati médiumok beolvassák.

Élőlánc is lehet

Fricz Tamás elmondta, ha minden társadalmi nyomás ellenére a szocialisták és a liberálisok megszavazzák Bajnai Gordont miniszterelnöknek, akkor a tüntetők élőlánccal fogják körbevenni a Parlament épületét.

A mai nap tehát újabb társadalmi megmozdulást, és elképzelhető, hogy politikai viharokat is hozhat. A nap eseményeiről a HírExtra folyamatosan tájékoztatást ad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. április 14. 15:05
Szerintem JOBBAN élünk ma, mint 7 évvel ezelőtt, mert 2002-ben dolgozni mentek az emberek, hogy megéljenek, nem tüntetni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását