2024. május 3. - Tímea, Irma

Lator lesz a vendég

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító lesz a vendége a Római Magyar Akadémia Irodalmi Fordító Műhelyének kedden. Lator László előadásában szólni fog műfordítói tapasztalatairól és a műhely vezetője, De Martin Eszter szeretné bevonni őt a műfordítók
2008. április 21. hétfő 17:40 - Hírextra

A Fordító Műhely munkájában keddenként 10 ember vesz részt, elsősorban olaszok, olyan egyetemisták, akik tanulják a magyar nyelvet, és vegyes házasságból származó fiatalok.

Most éppen Kosztolányi Dezső novelláit fordítják olasz nyelvre. Szabadon választhattak az írásokból, így a többi között magyarról áttették a Károly apja, a Sakk matt, a Kis dráma a ruhatárban, a Szombat délután és A fakír című novellát olasz nyelvre - mondta el De Martin Eszter az MTI-nek.

Hozzátette, hogy a Fordító Műhely 1999-ben alakult, s munkáiból több kötet is megjelent, mint például Somlyó György Favole contro la favola (Mesék a mese ellen) című kötete, vagy a Magyar költőnők antológiája. Az öt legjobb műfordító május végén a balatonfüredi Fordítóházban fog dolgozni, és magyar népmeséket ültet át olasz nyelvre.

Lator László tavaly ünnepelte 80. születésnapját. Magyar-német szakon szerzett diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetemen, majd az Európa Kiadó lektora, később főszerkesztője volt. Több verseskötete jelent meg, s több műfordítása és esszéje.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását