2024. május 3. - Tímea, Irma

Harc a problémák szabad mozgása ellen

Interregionális Drogkonzultációs Fórumot alapítanak a magyar és román határ menti megyék, hogy közösen léphessenek fel a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáért - az erről szóló dokumentumot hétfőn írták alá Nyíregyházán.
2008. április 21. hétfő 13:32 - Hírextra

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve a romániai Szatmár, Bihar, Temes és Arad megye érintett hatóságai, önkormányzatai, valamint egészségügyi szervezetei 2004 és 2008 között dolgoztak ki határon átnyúló partnerségi programot a drogprobléma hatékony kezelésére - mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei önkormányzat elnöke a Harc a problémák szabad mozgása ellen elnevezésű projekt záró konferenciáján.

Az intézmények és a közösségek közötti együttműködés elősegítésére úgynevezett tükörprojekt valósul meg a két országban, amelynek célja a drogfogyasztás okozta egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatások mérséklése.

A kábítószer-fogyasztás okozta gondok hatékony kezelésére a felek adatbázist működtetnek, amely hozzáférést biztosít minden információhoz, beleértve a nemzetközileg sikerrel alkalmazott technikákat is. Továbbá honlap teremt lehetőséget az információk gyors cseréjére, a szakemberek közötti rendszeres kommunikációra. Emellett tájékoztatók is rendelkezésre állnak az egészségügyi, orvosi szolgáltatások átláthatóságához és átjárhatóságához.

Az eddigi kapcsolatok további erősítésére létrejövő Interregionális Drogkonzultációs Fórum a magyar és a román, illetve az uniós drogstratégia alapján végzi majd a tevékenységét.

A fórum - az alapító dokumentum megfogalmazása szerint - a helyi közösségi színterek szereplőit kívánja érzékennyé tenni a drogprobléma hatékony kezelése érdekében. Feladata lesz a szakmai információcsere, a munka, a szabályozás és az intézményi fejlesztés harmonizálása.

A két ország és az érintett megyék felelősséget vállalnak a fórum működtetésért és a források közös biztosításáért.

A részletes működési és szakmai programot a fórum tagjai később készítik el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását