2024. április 20. - Tivadar

Fidesz: Szilvásynak és Gyurcsánynak semmi sem drága

A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a hatalom megtartása érdekében Szilvásy Györgynek és Gyurcsány Ferencnek semmi sem drága. Erről Demeter Ervin és Kósa Lajos beszélt hétfőn, miután az önkormányzatok nemzetbiztonsági védelme ügyében interpellálták a t
2008. április 21. hétfő 17:11 - Hírextra

Demeter Ervin szerint az interpellációra adott válaszok alapján bebizonyosodott, hogy a hatalom megtartása érdekében semmi sem drága Szilvásy Györgynek, Gyurcsány Ferencnek és kormányának.

Az Orbán-kormány titokminisztere azt mondta: a Fideszhez olyan hírek jutottak el, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai kimondottan félnek az önkormányzatok nemzetbiztonsági megfigyelését elrendelő kormányhatározat végrehajtásától, mert világosan látják, hogy törvénytelen eljárásról van szó, aminek ők lesznek a kárvallottjai.

Megjegyezte: a kormányhatározat ismeretében közelebb kerültek annak a megfejtéséhez is, hogy miért volt olyan fontos Laborc Sándor kinevezése a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, miközben a nemzetbiztonsági bizottság nem támogatta a kinevezést.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt: a kifogásolt kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok és területfejlesztési tanácsok telefonjait lehallgassák, irataikat bekéressék, számítógépeiket ellenőrizhessék, házkutatást tartsanak náluk, így pedig lényegében a teljes magyar politikai elit megfigyelés alá esik.

Szerinte Szilvásy György nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy a Fidesz kormányzása idején is nemzetbiztonsági védelem alá tartoztak az önkormányzatok is, mert az 1998-as eredeti kormányhatározat hatálya alá kizárólag alá a fővárosi önkormányzat és a megyei önkormányzatok hivatalai tartoztak, most viszont olyan intézmények is, amelyekben választott politikusok ülnek.

Debrecen fideszes polgármestere hangsúlyozta: az az érvelés sem állja meg a helyét, hogy az önkormányzatokkal kötött szerződés alapján csak lehetőség lesz a megfigyelésre, mert az önkormányzatok a kötelező megfigyelési körbe tartoznak a határozat alapján.

"Ennél lejjebb nincsen, amikor egy kormány a politikai hatalmát elveszíti, politikai értelemben megbukik, és a titkosszolgálatokhoz nyúl a politikai bukás után három héttel, és lényegében arra rendezkedik be, hogy ellenzéket, kormánypártot, mindenkit megfigyeljen" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az ügyben a kormánypárti önkormányzatok is érintettek. "Gyurcsány nem csak az ellenzéket akarja zsarolni, hanem mindenkit, mert már csak ez segíthet a hatalmon maradásában" - mondta a Fidesz alelnöke, aki többek között a Szalay utcai ingatlaneladásra, illetve a BKV ügyeire utalva azt mondta: a korábbi botrányokból kiderült, hogy amikor az elhárítás kormánypártiakat érint, akkor nem vezet eredményre.

Kósa Lajos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz keddi elnökségi ülésén megvizsgálják, hogyan lépjenek tovább az ügyben. Mint mondta, semmiképpen sem hagyják, hogy a magyar demokrácia a nemzetbiztonsági szolgálatoktól függjön.

Szilvásy György az interpellációkra adott válaszában feltette a kérdést: "Mi értelme lenne vélt megfigyelésüknek? Ugyan mivel zsarolhatná a kormány önöket? Mitől félnek ennyire?". Kósa Lajos erre reagálva azt mondta: a zsarolásnak számtalan módja van, de nem félnek, hanem a demokráciát és az országot féltik. "Nem félünk, hiába tudom, hogy most már az én telefonomat is lehallgatja a titkosszolgálat Draskovics Tibor engedélyével" - tette hozzá a politikus.

Feltette a kérdést, hogy Zuglót miért kell megfigyelni, és Hajdúböszörményt miért nem, és ha valóban az európai pénzekről van szó, akkor miért nem 2004-ben változtatták meg a rendszert, miért 2008 márciusában, amikor a kormány politikailag megbukott.

Kósa Lajos szerint az is tanulságos, hogy milyen szervezetek tartoznak még a nemzetbiztonsági védelem a körébe; mint mondta, például a Magyar Távirati Irodát, a Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót, illetve néhány nagy bankot is megfigyel és lehallgat a titkosszolgálat.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az SZDSZ támogatta Szilvásy György válaszát, a fideszes politikus azt mondta: az SZDSZ-nek liberális pártként elvileg a szabadságjogokat és az emberi jogokat kellene védenie, de világos, hogy ezekhez az elvekhez semmi köze nincs, hatalmi érdekei most úgy kívánták, hogy egy ilyen "elképesztően törvénytelen ügyben" a kormány mellé álljon. Akár kint va a koalícióból, akár benne van, az SZDSZ egy olyan alakulat, aminek semmi köze nincs semmilyen elvszerű magatartáshoz - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását