2024. április 19. - Emma

A nemzetközi migráció kockázati tényezői Európában

A schengeni övezethez való csatlakozás migrációs problémákat okozhat, hiszen várhatóan megugrik az illegális bevándorlók száma, a helyzet kezelésére komplex megoldás pedig nem csak Magyarországon, de az Európai Unióban sem létezik - mondta Póczik Szilvesz
2008. április 21. hétfő 15:20 - Hírextra

A csaknem 300 oldalas tanulmány budapesti bemutatásán Póczik Szilveszter, a tanulmány koordinátora a magyarországi migrációs adatokat bemutatva elmondta: 1988 és 2007 között mintegy 200 ezer menekülő érkezett legálisan az országba, 80 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, de közülük csak 10 ezren kaptak menekültstátuszt. Az országban letelepedők száma 400 ezer volt, akiknek 75 százalékuk volt magyar ajkú. Ők a környező országokból a jobb megélhetés reményében érkeztek, és főként a hiányszakmákban vállaltak munkát.

A legális migráció problémáiról szólva a koordinátor hangsúlyozta: Magyarországra az elkövetkezendő időben egyre kevesebben érkezhetnek a gazdasági helyzet miatt, a migránsok így inkább Szlovákiába vagy Romániába mennek munkát vállalni. Póczik Szilveszter szerint így az ország elveszítheti azt a plusz népességi forrást, amelynek köszönhetően valamelyest sikerült kompenzálni a természetes népességfogyást.

A tanulmány szerint a hazánkban lévő migránsok az ismertté vált bűncselekmények alig 2-3 százalékát követik el, melyek többnyire közrend vagy államigazgatás elleni bűncselekmények. Az ismerté vált elkövetők 3-4 százaléka származik idegen országból, legnagyobb részük román származású - mondta.

Világviszonylatban 168 millióra tehető az éppen úton lévő vándorlók száma, akik közül sokan kényszeremigránsok, tehát a politikai helyzet vagy katasztrófa miatt hagyták el otthonukat - tájékoztatott Póczik Szilveszter, majd hozzátette: mivel a migráció trendjei, úticéljai előreláthatólag nem változnak. A fejlett világnak komoly problémákkal kell szembenéznie, a vándorlók többsége ugyanis változatlanul a munkahelykeresés szándékával szeretne máshol letelepedni.

Az Európai Unió az amszterdami szerződésben rögzítette a népvándorlással kapcsolatos jogi irányelveket, de ma sem létezik közös migrációs politika vagy szabályozás. Dunavölgyi Szilveszter, a tanulmány társszerzője szerint Magyarországon a jogszabályok az uniós irányelvekre épülnek, de migrációs stratégia itt sincs.

Problémaként fogalmazódik meg a népvándorlással kapcsolatban az illegális migráció; Windt Szandra társszerző szerint csak 20 százaléknyian érkeznek legálisan az unióba, s mintegy nyolcmilliósra tehető az unió területén az illegális népmozgás.

Példaként említette Olaszországot és Spanyolországot, ahova naponta érkeznek menekültek - véli.
Magyarországon a schengeni övezethez való 2007. december 21-i csatlakozást követően vélhetően növekedni fog az embercsempészet is, ami mintegy 800 ezer embert érint világszinten - mondta Fehér Lenke társszerző. Tájékoztatása szerint az embercsempészet a határon átnyúló szervezett bűnözés egyik fajtája, a vele kapcsolatos igazságügyi eljárások pedig nagyon lassan haladnak. Fehér Lenke szerint azért, mert a sértettek sokszor nem tesznek tanúvallomást, vagy ha tesznek, akkor azt később módosítják.

A tanulmány elkészítésében, melyhez hasonló még nem készült Magyarországon, szociológusok, történészek, jogászok dolgoztak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását