2024. május 2. - Zsigmond

Ötvenéves a veszprémi állatkert

Fél évszázada a mi állatkertünk címmel dokumentum- és fotókiállítás nyílt a hét végén Veszprémben, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban; az ötven tabló és fotó a ma már Európában is számon tartott veszprémi állatkert eddigi 50 évének történetét m
2008. április 20. vasárnap 15:57 - Hírextra

1958. augusztus 1-én, pénteken délután 5 órakor nyitotta meg az ország második állatkertjét Veszprémben, Balassa Gyula, akkori földművelésügyi miniszterhelyettes, s az avatón jelen volt a névadó, a hírneves Afrikakutató és vadász, Kittenberger Kálmán özvegye is - emlékeztetett a kiállítást megnyitó beszédében Debreczenyi János (Fidesz), Veszprém polgármestere, megjegyezve azt is, hogy kisgyermekként maga is ott volt az avatóünnepen.

A nyitáskor mindössze 22 emlős állat és mintegy 40 madár volt a vadasparkban - tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva, hogy ma 140 állatfaj 500 egyede látható. Emlékeztetett arra is, hogy a vadaspark építésében összefogtak a város vállalatai, intézményei és lakosai; négyezren végeztek társadalmi munkát a Fejesvölgyben kialakított vadasparknál. A létesítmény ötletgazdája és első, legendássá vált igazgatója Kasza László volt, aki 1958-tól éppen 25 éven át igazgatta az évtizedek során egyre hírnevesebbé váló veszprémi állatkertet - mondta a polgármester, megjegyezve, hogy az intézménynek 50 év alatt mindössze négy igazgatója volt. Elismeréssel szólt a nemrég nyugdíjba ment Sigmond Istvánról is, aki 1990-től 2008-ig állt a vadaspark élén és vezetése alatt - noha a '90-es évek eleje "nehéz időszak" volt az intézmény történetében - a legszembetűnőbben fejlődött az állatkert.

A város vezetője utalt arra is, miszerint hírnevet szereztek az állatkert egyes lakói is, így például a '60-as években a festegető, rajzoló és még jó néhány emberi tevékenységet elvégző Böbe majom, ugyancsak a '60-as évekből Maugli, a farkas és csapata (velük forgatták a Kőszívű ember fiai című filmben a farkasokkal küzdők jelenetét), továbbá Kata és az óriásra nőtt Döme, a medvepár, Nóra és Szultán, az oroszlánpár, s a gyermekek nagy kedvence, a 60 évet megért, jámbor Suzy elefánt.

A tablókon két súlyos balesetről is számot adnak a korabeli újságcikkek, tudósítások: 1968 júniusában egy 9 éves kisfiúnak okozott súlyos sérülést Szultán, a hímoroszlán (a fiú odaállt közvetlenül a ketrechez fényképezkedni), 1997 augusztusában pedig egy ittas férfi lábán ejtett súlyos sebet az egyik medve.

Török László, az állatkert igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik régi dokumentumokkal, fotókkal segítették a gazdag kiállítás létrejöttét, s e körben külön elismeréssel említette az MTI-t is. Az igazgató elmondta: a látogatói csúcsok idején ('70-es évek) évente 300-400 ezren is felkeresték az állatkertet, a mélypont 2001-ben volt, amikor "csak" 163 ezren látogatták, mostanában pedig évi 230-250 ezer ember érkezik a veszprémi állatkertbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását