2024. május 3. - Tímea, Irma

Jégtábla a Marson?

Egy mozgó jégtábla látható a vörös bolygó hegyvidékes déli féltekéjén az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express nevű szondájának az egyik felvételén a kutatók szerint. Az már ismert, hogy a Marson több millió éve képződött jégtáblák vannak, de eddig viszo
2007. december 21. péntek 17:55 - Hírextra
Gerhard Neukum, az ESA Mars-programjának egyik kutatója elmondta: az űrügynökség szondájának felvételein a jégtábla felszínén fehér kidudorodások láthatóak, amelyek eredője lehet akár a felszín alól feltört víz is. A Mars Express radarműszerei most ugyan még nem mutatták ki, hogy ezek a jelenségek valóban a rideg marsi hőmérséklet miatti vízjégfoltok-e, de Neukum jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban a Mars Express többször is elrepül a Mars szóban forgó területe fölött, és remélhetőleg a későbbi mérések igazolják a mostani feltételezést - olvasható a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC hinlpaján.

A Marson "rendes körülmények" között a felszín alól feltörő szilárd anyag szublimálódik, vagyis megolvadás nélkül közvetlenül légneművé válik. Neukum szerint a mostani jelenség azonban nagyon is Föld-szerű folyamatokra utal. Ha pedig a Mars felszíne alatti vízben mikroorganizmusok tenyésznek, akkor azok akár ezeknek az egyelőre még feltételezett "felbugyorgásoknak" a réven a felszínre kerülhettek.

Erre a kérdésre a kutatók ha előbb nem is, de a nyáron választ kaphatnak. Júniusban száll le ugyanis a vörös bolygó északi sarkkörének közelében az amerikaiak Phoenix Mars Lander nevű szondája. Fő feladata a víz kutatása lesz. Ehhez az alapanyag pedig a fagyott talaj alatt meghúzódó jégréteg. A szonda két méteres robotkarja akár fél méteres lyukat is képes fúrni majd a talajba, hogy jégmintát vételezzen. Ezt a szonda egy másik műszere megolvasztja, majd az így nyert vizet veti vizsgálat alá a fedélzeti laboratórium, és igyekszik utánajárni annak, hogy a marsi víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor akár a legprimitívebb életformák hordozására, illetve kideríteni azt, hogy a marsi víz milyen hatással lehetett a bolygó ásványi elemeinek az alakulására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását