2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szemétből került elő az új World Trade Center szigorúan bizalmas tervrajza

Egy szemétesből halászta elő egy New York-i csőlakó a Szabadság-torony részletes tervrajzát - tudósított az esetről a pénteki New York Post.
2008. április 19. szombat 07:40 - Hírextra
Jó, hogy nem járt csütörtök reggel a dél-manhattani SoHo negyedben az al-Kaida terrorszervezet feje, Oszama bin Laden, ha ugyanis ő akadt volna a gondatlanul szemétbe hajított tervekre, abból komoly gondok támadhattak volna - jegyezte meg a minőségi bulvárlap.

A Szabadság-torony New York új jelképe lesz, azon a helyen fog emelkedni, az úgynevezett Ground Zerónál, ahol a Világkereskedelmi Központ ikertornyai a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek előtt álltak.

Egy hajléktalan férfi két titkos tervrajzra bukkant a szemétben turkálva a West Houston és a Sullivan utcák sarkán. A Post által megszólaltatott szakértők szerint a részletes leírások alapján egy terrorista kitűnően meg tudna tervezni egy pokolgépes támadást a majdani monumentális épület ellen. "Vigyázz a dokumentumra, bizalmas" - olvasható a figyelmeztetés mindkét, 150 oldalas tervrajz címoldalán.

Robert Strang, az Investigative Management Group biztonsági cég vezetője rámutatott: egy lehetséges ellenség számára igazi kincs volna ez a lelet, amely alapján könnyen feltérképezhetők az épület sebezhető pontjai. A tavalyi dátumozási anyagok egyebek mellett olyan információkat tartalmaztak, hogy az emeleteken milyen vastagok a betonfalak, merre találhatók a szellőzőnyílások és a liftek, milyen az épület elektronikus rendszere és melyek a támpillérek.
A kábítószeres szenvedélybetegségéből felépülőben levő 28 éves Mike Fleming - ő talált rá az okmányokra - azonnal értesítette a kikötői hatóságot, amelynek vezetői szerint valamelyik alvállalkozó a legsúlyosabb biztonsági vétséget követte el, így kerülhettek az utcára a tervrajzok.
A pikáns ügy által keltett aggodalom nem múlt el: különösen az aggasztó, hogy az egyik példány első 14 oldalának szőrén-szálán nyoma veszett. Fleming elmondta, hogy kartonpapírt keresve matatott a szemétben, mert "hideg az aszfalton aludni". Akkor akadt meg a tekintete a két vaskos tervrajz figyelmeztetésén: "kidobás esetén előírásszerűen megsemmisítendő".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását