2024. május 11. - Ferenc

Irak Washingtontól vár segítséget

A kormányalakításhoz kért segítséget szerdán Washingtontól az iraki külügyminiszter, aki szerint a bagdadi politikusok tehetetlensége miatt súlyosbodhat a hatalmi űr okozta belpolitikai helyzet. Hosjar Zebari Washingtonban tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, s ezután közösen tartottak sajtótájékoztatót.
2010. július 15. csütörtök 08:37 - HírExtra
Zebari szerint Bagdad úgy gondolja, hogy Washington bátoríthatná és elősegíthetné az új kormány, illetve az ország vezetőinek megválasztását. Megjegyezte: nem arra gondol, hogy Washington jelölje ki a kabinetet.

"Elmúltak azok az idők, amikor az amerikai illetékesek interjúvolták a tisztségviselőket, a minisztereket, és így tovább. Ez egy Irak-vezette folyamat, de úgy gondoljuk, ők (az amerikaiak) segíthetnek" - mondta Zebari, aki szerint a választások után négy hónappal sincs kézzelfogható haladás a kormányalakítási folyamatában, és egyre nagyobb hatalmi űr keletkezik.

A sajtótájékoztatón Hillary Clinton felszólította az iraki politikusokat, hogy helyezzék a nemzet érdekeit saját érdekeik felé. Hozzátette, hogy a washingtoni kormányzat kész bármit megtenni, amivel segíthet a kormányalakításban.

Irakban március 7-én tartottak parlamenti választásokat, de mindmáig nem tudni, hogy ki lesz az ország miniszterelnöke, illetve a kormány összetétele sem ismert. Washingtont nyugtalanítja, hogy Irakban továbbra is ingatag a belpolitikai helyzet, miközben az erőszakcselekmények folytatódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását