2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar sikerek külföldön

Egy hónap alatt két díjat is kaptak a Budapesti Operettszínház rendezőinek külföldi produkciói; Kerényi Miklós Gábor prágai rendezésének egyik szereplője a cseh kritikusok elismerését, Béres Attila szentpétervári produkciójának egyik operett-énekesnője pe
2008. április 18. péntek 06:40 - Hírextra

Mint azt Ferenczi Orsolya, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, Kerényi Miklós Gábor, a teátrum igazgatója 2007 őszén vitte színre Prágában, a Karlín Színházban Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét. Ebből a produkcióból most az Anhiltét alakító Pavla Brínková vehette át a Prágai Nemzeti Színházban a cseh kritikusok által adományozott Thália-díjat az évad női alakításáért a musical/operett kategóriában.

Kedden este pedig a moszkvai Arany Maszk Fesztiválon díjazták az operettszínház főrendezője, Béres Attila rendezte szentpétervári Lili bárónőből Valentyina Koszobuckaját. Az Illésházy Krisztinát alakító orosz művésznő a moszkvai Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics Dancsenko Zenés Színházban a legjobb operett/musical színésznőnek járó Arany Maszk elismerést vehette át - tette hozzá a sajtófőnök.

Felidézte, hogy a Budapesti Operettszínház már több évadban dolgozott együtt külföldi - salzburgi, bécsi, jekatyerinburgi, szentpétervári és prágai - testvérszínházaival. A Nagymező utcai kreatív stáb által színre vitt külföldi produkciókat a közönségen kívül a szakma is elismeri - hangsúlyozta Ferenczi Orsolya.

Példaként említette, hogy a szentpétervári Zenés Komédia Színházban színre vitt előadások - a Szinetár Miklós rendezte Lehár Ferenc-darab, A víg özvegy, a Kerényi Miklós Gábor által jegyzett Kálmán Imre-operett, A bajadér, valamint a Béres Attila által színpadra állított Huszka Jenő-mű, a Lili bárónő - megkapták a legnagyobb szentpétervári színházi elismerést, a legjobb zenés előadásoknak járó Golden Sofit díjat.

Az utóbbi, Huszka Jenő által komponált operettet most négy kategóriában is jelölték a legnagyobb orosz színházi fesztiválon. Az Arany Maszk elismerésre nevezték a darab három főszereplőjét, Zoja Vinogradovát (Illésházy Agatha), Valentyina Koszobuckaját (Illésházy Krisztina) és Ivan Koritovot (Frédi), valamint magát az előadást is a legjobb operett/musical produkció kategóriában.
Béres Attila rendezését, a Lili bárónőt a szentpétervári Zenés Komédia Színház kétszer is játszotta az orosz fővárosban. A Budapesti Operettszínház főrendezője - akinek rendezését a fesztivál 17 másik előadásával együtt mintegy ezer produkció közül választották ki - volt az egyetlen külföldi alkotó, akinek munkáját elismerték.

A Kerényi Miklós Gábor rendezte Csárdáskirálynő egyébként a 2008/2009-es évadtól a Budapesti Operettszínházban is látható lesz, ahogy a jelenleg Szentpétervárott játszott másik Kálmán-mű, A bajadér is. Az orosz nagyvárosban pedig májusban egy újabb "magyar" produkció kerül színre: Leo Fall Madame Pompadour című nagyoperettje ugyancsak az operettszínház kreatív stábjával, Lőcsei Jenő koreográfiájával, Rácz Márton karmester betanításában, Szinetár Miklós rendezésében készül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását