2024. április 19. - Emma

Illattal verik át a rovarokat

A legelterjedtebb rovarriasztószer, a DEET úgy működik, hogy a szúnyogokat és társaikat képtelenné teszi az emberi verejték számukra oly édes illatának megérzésére. A szaglásuk hívja fel ugyanis a figyelmüket a táplálékul szolgáló vér közelségére
2008. március 14. péntek 12:17 - Hírextra

A fentieket amerikai kutatók közölték csütörtökön a Science tudományos folyóiratban. A DEET-et (amelynek kémiai neve dietil-metil-toluamid) először 1946-ban állították elő kormányzati kutatók, miután a II. világháború dzsungelharcai felvetették a szúnyogok és egyéb vérszívók elleni védekezés fontosságát. A nagyközönség számára 1957-től érhető el a vegyszer.

Azóta a legelterjedtebb rovarriasztószer világszerte. A maláriát terjesztő szúnyogokat ugyanúgy távol tartja, mint a Lyme-kórt okozó kullancsokat, ám nem öli meg azokat. A szer hatásmechanizmusát egészen mostanáig nem ismerték pontosan. A szúnyogok odavannak az embertől származó két "illatért", az izzadt testszagért és a kilégzett szén-dioxidért. Szagérzékelő rendszerükben külön receptoraik vannak a kétféle illat felismerésére és forrásuk betájolására. "Az emberek nagyon szagosak, így sok olyan vegyület van, amely vonzza a szúnyogokat" - mondta Leslie Vosshall, a Rockefeller Egyetem Neurogenetikai és Viselkedési Laboratóriumának vezetője. Csoportja szúnyogokon és muslicákon végzett vizsgálataiból kiderült, hogy a DEET egyfajta kémiai köpenyként szolgál a rovarok ellen, palástolja az emberi szagok egy részét.
"Láthatatlanná válunk számukra" - mondja Vosshall.

A kutatók DEET hatása alatt lévő szúnyogok szagérzékelő sejtjeinek aktivitását követték nyomon és úgy találták, hogy a szer megakadályozta a szúnyogokat abban, hogy a testszagot érezzék, de a kilélegzett szén-dioxid észlelésében nem. A természetben sok dolog bocsát ki szén-dioxidot, ezért ennek érzékelése kevés a szúnyogoknak ahhoz, hogy étkezni induljanak.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága szerint az amerikai lakosok harmada használ évente DEET-tartalmú riasztót, 39 vállalat 140 terméke tartalmazza a vegyszert.
A hatóság 1998-as vizsgálata szerint a DEET nem veszélyes az egészségre, de két hónaposnál fiatalabb csecsemőkön nem javasolják alkalmazását. Vosshall szerint viszont vannak gondok a DEET-tel: "Olajos, oldja a műanyagot, kisbabákon nem alkalmazható, gyakran kell a fedetlen bőrön újra használni. Bűzlik tőle a bőr és bekerül a véráramba is."

Az amerikai kutatók felismerése ugyanezen az elven működő, egészségkárosító hatások nélküli rovarriasztók kidolgozását segítheti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását