2024. április 27. - Zita

Mustárnövény a nehézfémek ellen

A két legelterjedtebb mustárnövény egyikét, az úgynevezett szareptai mustárt (Brassica juncea) vetik be a moszkvai ökológusok a gépolajokkal és nehézfémekkel szennyezett talajok tisztítására.
2008. április 17. csütörtök 09:36 - Hírextra
A városi önkormányzat egyik illetékese elmondta: a himalájai eredetű növény arról ismert, hogy éppen olyan anyagokkal táplálkozik, amelyek a talajban szennyezésnek számítanak, s ezeket gyorsabban nyelik el, mint amilyen tempóban fel tudnak halmozódni a földben.

A mustáros talajtisztítást kísérletképpen már megkezdték a főváros Szavjolovszkij kerületében. Másutt aszerint ültetik majd ki a mustárt, ahogyan és ahová az ökológusok javasolják.

Májusban a moszkvaiakat a mustár ragyogó sárga virága örvendezteti meg.

Az ökológusok azonban nyomatékosan ajánlják, hogy senkinek ne jusson eszébe gyűjteni a júliusban érő mustármagokból, ugyanis nem tudni, milyen káros anyagokat tartalmaznak majd.

A régebben Kínában és Közép-Ázsiában elterjedt növény is mérges, de szinte minden része nagyon hasznos. A benne lévő hatóanyagot gyógyszerekben az étvágytalanságtól a nemi problémákig sokféle elváltozás kezelésére használják. Őrölt magjaiból az orosz gyógyszeripar mustáros borogatást készít, amely remek hatással van mindenféle megfázás és légúti megbetegedések esetén, és a mustárporos lábfürdő ugyancsak kiválóan enyhíti a megfázásos tüneteket. Illó anyagai fertőtlenítő hatásúak.

A mindenki által ismert mustárt már a rómaiak is ismerték és szerették: a kiáztatott magokat összetörték és megfőzték, majd az így készített pépet mézzel és növényi olajjal keverték össze, úgy fogyasztották, ugyanis kis mennyiségben a mustár elősegíti a gyomornedvek termelődését és az emésztési folyamatot.

A Földközi-tenger térségében őshonos fehér vagy angol mustárral (Sinapis alba) együtt a szareptai mustár a legelterjedtebb mustárfaj. A szárazságtűrőbb és pergésmentes szareptai mustár már csaknem teljesen kiszorította a korábban széles körben termesztett fekete vagy francia mustárt (Brassica nigra), mely amúgy is alkalmatlan volt a gépi betakarításra, és ma már csak gyomként terjedt.

A szareptai mustárt a repcéhez hasonlóan magjának olajáért is termesztik; fontos szántóföldi kultúra Észak-Indiában, Pakisztánban, Kínában, Dél-Oroszországban és Kazahsztánban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását